Öğrenmenin bazı temel ilkeleri geleneksel öğrenmeyi yetersiz bırakıyor. Bu kısımda daha uygulamaya dönük ve metafor kullanılan öğrenme biçimlerine geçilmesi gerekiyor. Özellikle düşünce becerileri eğitimleri geleneksel eğitim sistemiyle başarısız olurken, uygulamalı ve deneysel olan biçimler daha faydalı oluyor. Neden oyun tabanlı öğrenme dersek daha iyi cevap verebiliriz.
- Öğrenme, problem çözme ile pekişir.
- Öğrenme, motivasyona dayanır.
- Geri bildirim, öğrenme etkililiğini arttırır.
- Öğrenme, deneyimlere dayanır.
- Herkesin öğrenme kapasitesi farklıdır.
Neden Oyun?
Bu bilgiler doğrultusunda özellike düşünce becerileri eğitiminde oyuncakların kullanması, bireyin öğrenmeye daha hızlı adapte olmasını ve beynin prefrontal korteksine (ön frontal lob) doğrudan etki ettiği gözlemlenmiştir. Düşünce becerilerini harekete geçiren ve onları geliştirmeye yarayan çeşitli oyuncaklar ile, bunları kime, hangi ölçüde ve nasıl uygulanacağını bilen bir danışman sayesinde oyun tabanlı öğrenme süreci başlamış olur.
Oyun, En Değerli Öğrenme Aracıdır.
Öğrenim sürecinde oyunların belirli periyodlarda tekrarlanması gerekmekiyor. Bu sürdürülebilirlik, öğrenme için gerekli nöronlar arası bağları kuvvetlendirir. Bu sayede kalıcı öğrenme sağlanmış olur. Yapılan araştırmalarda bilinçli ve belirli süreli oyun oynamanın bilişsel işlevleri geliştirdiği gözlemlenmiştir. Bunlar; dikkat, algılama, el-göz koordinasyonu, tepki verme süresi, konsantrasyon gibi önemli işlevlerdir.
Oyun Tabanlı Öğrenme Ne Değildir?
Bu konu Gamification (oyunlaştırma) ile benzeşse de aynı değildir. Çünkü Oyunlaştırmada varolan sürece oyun öğeleri entegre edilirken, oyun tabanlı öğrenmede süreç doğrudan oyun oluyor.
Eğitimler arasında yapılan minik oyunlar, uzun sunum aralarına eklenen aktiviteler ve tanışma etkinlikleri oyun tabanlı öğrenme değildir. Bu tanımlar da çokça birbirine karıştırılıyor. Bunlar ise, Buz kırıcı (ice breaker) olarak da tanımlanan ve amacı eğitim esnasında dağılan konsantrasyonu toparlamak olan oyunlardır. Neden oyun dediğimizde alacağımız cevap hem eğitici hem eğlenceli olmasıdır.
Oyun tabanlı öğrenme konusunda soru, fikir ve taleplerinizi bana iletebilirsiniz.