20 Haziran tarihinde Kariyer.net Onuncu Katta, Çok beğenilen Oyunlaştırılmış Sunum Teknikleri Eğitimi çok yüksek katılım ve bir o kadar da yüksek enerjiyle gerçekleştirdik. Eğitmen arkadaşım Perçin İmrek ve Neslihan Canıoğlu ile 1 yılı aşkın süredir düzenlediğimiz eğitim ile ilgili hiç yazı yazmadığımı farkettim. Ayrıca blogumda, verdiğim bazı eğitimlerle ilgili yazılar daha paylaşacağım.
#Gamification
Öncelikle “Sunum ve İfade Teknikleri” hepimizin aşina olduğu ve çoğu eğitmenin verdiği bir eğitim. Fakat hepsi çok etkili olamayabilir. Özellikle eğitimin teorik kalıplarla ilerlemesi katılımcıya uygulama imkanı sunmaması verimliliği düşüren başlıca sorundur. Biz eğitimlerimizde ağırlıklı olarak yaparak öğrenme ve uygulama kısımlarına ağırlık verdiğimiz için yine Oyunlaştırılmış Sunum Teknikleri Eğitimine bu şekilde devam ediyoruz.
Peki Sunum Neydi? Aşktı, Emekti, Sadakatti.
Sunum dendiğinde herkes kendi iş dünyası veya sosyal yaşamına göre bir anlam çıkarabilir. Muhtemelen pek çoğu da doğrudur. Mesela bir topluluğa eğitim vermek de sunumken, Patrondan maaşa zam ve hatta hoşlandığınız kişiye flört teklifi dahi sunumdur. Hepsinde belirli sunum şekilleri kullanılmaktadır. Sunumun anlamına bu şekilde bakılırsa Oyunlaştırılmış Sunum Teknikleri Eğitimi herkes için öncelik oluyor.
Topluluk Önünde Konuşmaya Çekiniyor musunuz?
#Glossofobi
Muhtemelen bir çoğumuz topluluk önünde konuşma fırsatı yakalamışızdır. İş dünyasında belirli pozisyonlara gelindiğinde kaçınılmaz olan şey birçok kişinin korkulu rüyası. İngilterede yapılan bir araştırmada katılımcıların büyük bir kısmı topluluk önünde konuşma korkusunun ölüm korkusundan da büyük olduğunu belirtmişler. Her birey doğal olarak konuşamayabilir. Hatta konuşsa da kendini ifade edemeyebilir. Bu gibi durumlarda çekinme, konuşmama, heyecanlanma veya söyleyeceklerini unutma gibi sıkıntılarla karşılaşırlar. Kaygı düzeyi arttıkça kişinin ifade beccerileri de azalır. Eğitim gereği yüzlerce katılımcımızın başından geçen başarılı ve başarısız hitabet anılarını öğreniyoruz. Kimisi yıl sonu performansa dayalı ödüllerin dağıtıldığı gecede sahneye bile çıkmayarak ödülü alamamışken kimisi de elindeki mikrofonu çok sert tuttuğu ve kendini kastığı için 2 hafta civarında kol ağrısına maruz kalmış.
Oyunlaştırılmış Sunum Teknikleri Eğitimi Dönüşümü
Bazı kişiler böyle bir fırsatla hiç karşılaşmadığı için ilk defa yaşamaktan olkdukça çekinir hale gelebilir. Sorunlar ve eksikler giderilebildiği gibi bunları profesyonel hayatının her alanında kullanan deneyimli konuşmacılardan etkileşimli eğitim almak istemez miydiniz? Biz de bu eksiği düşünerek ideal bir eğitim oluşturduk. Yaklaşık 1 yıldır belirli periyodlarla verdiğimiz Oyunlaştırılmış Sunum Teknikleri Eğitiminde güzel konular işliyor, değerli profesyonellerden mentorluk alıyor ve hatta katılımcılarımıza sahne deneyimi fırsatı sunuyoruz.
İlk başlarda her hafta yaptığımız eğitimi taleplere ve eğitmenlerin uygun zamanlarına göre daha seyreltip belirli periyodlara dönüştürdük. Bunu da 2 parçaya ayırıp tam gün haftasonu ve yarım gün haftaiçi mesai sonrası merkezi bir konumda olarak düzenledik. Bu sayede 2 kesime de ulaşabiliyoruz. Tüm gün haftasonunu eğitime ayırmak istemeyen kişiler haftaiçi mesai sonrası trafikte zaman kayebdeceklerine, eğitimimize katılıp hem network ortamı yakalıyor, hem de sunum teknikleri eğitiminden yararlanıyor.
“Yapılan bir araştırmaya göre insanların en çok korktuğu şey % 70 ile topluluk önünde konuşmakmış. Bunu % 20 ile ölüm izliyor. Buraya dikkat edin, bir cenaze törenine katılanların % 70’i, tabutun önünde konuşma yapmaktansa tabutun içinde olmayı tercih ediyor.”
Beşgen Sunum Haritalama
Öncelikle sunumlarımda oldukça işime yarayan ve kendi icadım olan bu sistemde beş bölümle sunum haritalama yapıyorum. Nasıl yapıldığıyla alakalı örnekler ve teorik bilgi de veriyorum. Detaylarını eğitimimde öğrenebileceğiniz bu 5 madde: Dert, Hikaye, Metafor, Pazarla ve Onaylat. Kısa, hızlı ve basit öğrenilebilen bu 5’li ile kendi sunumlarınızı da zihninize kodlayabilir ve hazırlığınızı buna göre yapabilirsiniz.
Hikayeleştirme ile Sunum
Sunumların bence olmazsa olmazı hikayedir. Çünkü herkes hikaye dinlemekten hoşlanır. Düşünsenize bir taraftaa aşırı ciddi ve didaktik bir referans bilgisi anlatılıyor, diğer tarafta anlatıcının başından geçen bir hikaye. Hangisi daha cazip? Hikaye ile ilgili yazmak istediğim bir çok şey var fakat yazımın başlığı Oyunlaştırılmış Sunum Teknikleri Eğitimi. Bu yüzden hikayeyi başka bir yazıya saklayabilirim. Eğer sunumunuzu hikayeleştirebilirseniz sunumun dinlenmemesi için oluşabilecek yüksek duvarları ortadan kaldırırsınız. Bu sayede katılımcıların, anlattığınız konuya odaklanmasını sağlarsınız. Hikayeleştirme konusunda eğitim almak isterseniz de bu işin profesyoneli olan arkadaşlarımla sizleri görüştürebilirim.
Oyunlaştırma (Gamification) ile Eğitim
İçinde oyun mekaniklerinin olduğu eğitim yapımız ile hem kolay anlaşılır, hem yüksek etkileşim hem de keyifli hale getiriyoruz. Burada öncelikli amacımız Oyunlaştırılmış Sunum Teknikleri Eğitimi faydası olduğu için yaparak öğrenmenin kalıcılığa olan etkisini göz önünde bulunduruyoruz. Oyunlaştırma (gamification) dahil olduğu tüm süreçlerde yüksek başarı sağlayan yüzyıllardır kullanılan ve son 8 yıldır profesyonel bir şekilde icra edilen bir sistemdir. Sosyal hayattan, iş dünyasına kadar çok geniş yelpazede kullanılabildiği gibi ben de uzmanlığım gereği eğitimlerime monte ediyorum. Bu sayede herhangi bir eğitimize katılanlara da bu sürecin başarısını gösterme şansım oluyor.
Yapıcı Geri Bildirim
Oyunlaştırılmış Sunum Teknikleri Eğitiminde katılımcıları eğitime dahil etmek yapılacak en iyi hamledir. Ki biz eğitimimizin bir kısmını sadece katılımcılara söz vererek geçiriyoruz. Kişiler böyle bir durumda oldukça istekli veya tam tersi oldukça savunmacı olabiliyor. Burada iş, eğitimcinin tecrübesi ve öncesinde yapılan kaynaşma etkinliklerine düşüyor. Eğitimlerimiz sonunda tüm katılımcıların geri bildirim verebildiği, verimli ve kör noktalara dikkat çeken bir kapanış sürecimiz oluyor. Burada da dikkat ettiğimiz en önemli nokta yapıcı olmak.
Eğitmen arkadaşım Perçin İmrek tarafından kurulan Bosphorus Story House eğitim firması ile düzenlenecek olan Oyunlaştırılmış Sunum Teknikleri Eğitimi ve diğer eğitimler için bilgi almak isterseniz benimle veya doğrudan Perçin ile iletişime geçebilirsiniz. Kurumlara, bireylere ve açık sınıf topluluklara özel tasarlayıp verdiğim kendi eğitimlerimle alakalı bilgi almak isterseniz Yeni Bir Oyun Eğitim ve Danışmanlık firmamın sitesini inceleyip iletişime geçebilirsiniz.
Bu eğitimimizi yoğunluğumuz gereği ayda bir olmak üzere açık sınıf şeklinde düzenliyoruz. Ayrıca kurumlara özel de düzenleyebildiğimiz Oyunlaştırılmış Sunum Teknikleri Eğitimini; Nefes, Sunum İfade ve yeni dönemde Müzik , Sunum, İfade olarak farklı tasarımlarla sürdüreceğiz. Blogumda eğitim tarihi netleştiğinde afiş yayınlayacağım. Sizler de katılmak isterseniz blogu takip edebilir veya kurumunuz için teklif alabilirsiniz. Şimdiye kadar katılan yüzlerce katılımcımıza, verdikleri muhteşem geri bildirimler için çok teşekkür ederim.
*Alıntılanan kısım ekşisözlükte yazılmış, “Seinfield” dizisinin bir sahnesinden alınan diyalogu içerir.
#Sunumİfade
#Gamification
#Storytelling