Bu görüş oyunun materyalleri arasında bulunan kral konumundaki şah’tan kaynaklanmıyor elbette. “Basit öğrenilir, güç uzmanlaşılabilir” bir sisteme sahip olması oyunu bu konuma yüceltiyor. Satranç oynamak, stratejik düşünme becerisini geliştirdiği gibi aslında en temel gelişim kanadı uzamsal düşünme becerisini de destekler. Örnek vermek gerekirse üst üste ve yan yana konulmuş küplerle ilgili görselde toplam kaç tane var? sorusuna doğru cevabı verebilmeniz için gereken beceridir. Elindeki verilerle göremediğin kısımları zihinden birleştirme olarak da özetleyebiliriz.
Satranç masa oyunlarının kralıdır!
Malum gündemdeki talihsiz hadise muhtemelen satranç oyununun ve sevenlerinin tarih boyunca en fazla aşağılandığı ve hakaret edildiği hadise olarak yer alıyor. Konu sadece oyunu hor görme ve aşağılama değil elbette. Oyun oynayanlara ve hatta daha da ileri gidip oyunu izleyenlere kadar uzanıp kişilerin inançlarını olumsuz yönde etkileyen açıklamalar ve fetvalar verilmesidir. Birçok oyunsever bu açıklama sonrası çeşitli mecralarda üzüntülerini belirtmektedir. (bu mecrada asla yayınlayamayacağım türden bir dil ve üslupla)
Satranç Oynamak Günah mı?
Herhangi bir şeyin günah olabilmesi için Allah’ın emirlerine karşı gelmek gerekiyor. Peki bu emirler nerede yazıyor? Elbette Allah tarafından indirilen 4 kitapta. Son kitap Kuran-ı Kerim olduğu üzere oradaki yasaklanan şeyleri baz almamız gerekiyor. Peki Kuran-ı Kerim de özellikle satranç oyunu lanetlenmiş midir? Hemen açıp okuyabilirsiniz. (Ben araştırıp yazıyorum. Fakat siz de araştırın. Çünkü sorgulayan zihin bunu gerektirir) Öncelikle malum videoda belirtildiği gibi lanetlenmeler, ölürken kelime-i şahadet getirememe, ateşten daha beter bir şekilde tasvir edilmesi gibi bir şey bulunmuyor. Hatta satranç oynayanın o güne kadarki tüm sevapları silinir gibi bir cümle kurmak kuranda varolan en büyük günah anlamına geliyor. Bu kadar büyük bir günah ise birçok kez kuranda belirtilmesi gerekiyordu. Kuran da geçen oyun veya oyuncaklara dair bilgi bulunmuyor. Kumar ile alakalı ifadeler bulunuyor fakat satranç bir kumar değil zaten. Kumar yeri geldiğinde bir yazı tura bile olurken, çok büyük bahisler oynanan bir rulet oyunu da olabilir. Ama satranç oyunu değil!
Oyun Oynamak Faydalıdır!
Oyun oynamak başlı başına faydalıdır ve şüpheye düşebileceğiniz bir şey değildir. Özellikle satranç oynamak. Çünkü malum açıklamaların aslı yoktur. Oyun oynamak insanın zihnini geliştirir. Belirli oyun ve oyuncaklar ilgili oldukları düşünce becerisinin gelişimine katkıda bulunur ve faydalarını görürsünüz. Oyun tabanlı öğrenme danışmanlığı yaptığım için oyunun en faydalı öğrenme aracı olduğunu hem araştırmalarımda okuyor, hem de uygulamalarda sonuçlarını görüyorum. Bu konuda detaylı bilgi için sitemin ilgili sayfasını inceleyebilirsiniz.
Son olarak, yine sorgulayan ve aklını kullanan insan olmanın önemini Kuran-ı Kerimde belirtilen çok sevdiğim bir ayeti paylaşmak istiyorum.
“Şüphesiz, yeryüzündeki canlıların Allah katında en kötüsü, akıllarını kullanmayan (gerçeği görmeyen) sağırlar, dilsizlerdir.”
Enfal suresi 22. Ayet