Oyun tabanlı eğitim ile ilgili bir önceki yazdığım yazıya ek olarak klasik eğitimlerden ayrışan yönlerine odaklanacağım. Bir önceki yazıya buradan ulaşabilirsiniz.
Öncelikle klasik eğitimdeki metoda baktığımızda bir eksiklik göze çarpıyor. O da uygulama. Klasik eğitimler (daha dar kapsamlı incelersek) yanı sınıf eğitimlerinde belirli bir dökümanın projeksiyon veya her hangi bir monitör üzerinden görsel yansıması ve aktarıcının işitsel olarak iletişimi söz konusu. Bu iletişim içerisinde katılımcılar akıllarına takılan soruları (özellikle uygulama esnasında oluşabilecek soru işaretlerini) iletirler ve karşılığında uygun yanıt alırlar. Metod aynen bu şekilde yıllardır işlemektedir. Konu her ne olursa olsun power point ve iyi bir hatip ile bilgiler katılımcılara aktarılmaktadır.
Uygulama konusunda sıkıntı yaşanabilecek bazı konular ise (özellikle teknik konular) simülasyon eğitimi sayesinde verilir. Bu labaratuvar ortamı denen öğretilen şeyin uygulama sahasına benzer bir alanda gerçekleşir. Bu sayede katılımcı karşılaşabileceği sorunları yakalar ve doğrusunu öğrenir. Bu simülasyon eğitiminde bireyin duyduğu ve gördüğü şeyi bir de deneyimlemesi esas alınır. Bu sayede öğrenmede pekişme olsun. En iyi öğretim biçimi olmasına rağmen pek kullanılmaz. Aslında kullanılamaz. Mesela her konuyu simülasyona dökemezsiniz. Bazı karar alma sahneleri kurgular ve o konuda bir eğitim gerçekleştirebilirsiniz. Mesela işe alımlarda uygulanan grup mülakatlarında sıkça karşılaşılır. Belirli bir konuda katılımcıların tepki, karar alma, liderlik etme gibi vasıfları gözlenir. Her ne kadar eksiklerle dolu bir deneme olsa da yine de fikir verebilmesi açısından kullanışlıdır. (bu konuda tezimi çürütecek her konuyu yorumda belirtebilirsiniz)
Oyun tabanlı eğitim de simülasyona benzeyen bir sistemde doğrudan katılımcının uygulaması ile gelişir. Metod doğrudan katılımcının yaparak öğrenmesini sağlamaktır. Burada en önemli şey danışman tarafından doğru ihtiyaç analizi ve ihtiyaca yönelik kurgu hazırlamasıdır. Yani kurgu yine Gamification (oyunlaştırma) gibi işlemektedir.
Oyun tabanlı eğitimi klasik eğitimlerden ayıran en genel 4 özellik
Yaparak Öğrenme