Yüksek performanslı bir organizasyon için çalışmaya yeniden nasıl hayat verebilirsiniz? Kapakta bulunan bu soru bize kitabın nelerle dolu olduğunun göstergesi. Karmaşıklık Dünyasında Organizasyon kitabı açılışında ayrıca değişim odaklı bir aforizma da kullanılmış. “Bir şeyi gerçekten anlamak istiyorsan onu değiştirmeye çalış.” Kurt Lewin
Bugün kitaplığımdaki organizasyon dönüşümüne yönelik bir kitaptan bahsedeceğim. Kitap hem yeni nesil bir formatta sunulmuş hem de sanki bir eğitim sunuşlu gibi öncesinde kazanımlar ve kullanma talimatlarından bahsediliyor. Hassas düşünülmüş bazı veriler de içeriğe eklenince karşınıza organizasyon için bir başucu kitabı oluşmuş.
Büyük kurumlar bürokrasiye yenilip hantallaşır ve esnek karar mekanizmasını yitirirler. Küçük organizasyonlar da böyle bir sorun pek olmaz. Kitapta bu konuya da değinilmiş. Aslında çözülmesi gereken en önemli sorunun kocaman bir kurumda nasıl hızlı karar alınır? ve ne kadar çok faydalı iş bir araya getirilir? olmuş. Burada kullanılan örnekler ve yönergeler pek çok kişinin işine yarayacaktır. Ben de büyük kurum deneyimlerim esnasında ilginç hatalarla karşılaşıp sorgulamıştım. Fakat bu sorgular yerini paradoksa bırakıp sizi de uzaklaştırıbiliyor.
McGregor‘un çalışanları kategorileştirdiği teorisinden de yararlanarak gözlemin hiç yapılmadığı ve organizasyonların en önemli ihtiyacının karşılanmadığı belirtiliyor.
Karmaşıklık Dünyasında Organizasyon ve Motivasyon
İşyerinde motivasyon çok önemli. Fakat liderler motive etmekte beceriksiz. Ya motivasyona inanmıyorlar, ya da gerçekten beceremiyorlar. Motivasyonun gereksiz olduğunu iddia eden liderlerin kendi motivasyonları sağlanmadığında kurumları tehdit eder şekilde performansının düştüğünü görüyoruz. Fakat bunu astına yapması gerektiğinde taviz vermediği bir gerçek. Yani çalışanlara yetki vermede önyargılı, fakat sorumluluk vermede çok bereketliyiz. Çelişki büyüdükçe büyük organizasyonların işleyişini etkisi altına alıyor. Ve bir dönem sonra böyle gelmiş böyle gidercilik organizasyonun gelişmesini engelliyor.
Karmaşıklık Dünyasında Organizasyon kitabında ayrıca davranış farklılıkları ve çeşitlilikten de yararlanılarak daha uyumlu bir organizasyon yaratılacağı bahsediliyor. Yani organizasyonu tek tipleştirmek, tüm çalışanları buna zorlamak çarkın işlemesini engelliyor. Özellikle de çok uluslu şirketlerde anlamsız bir kültür kaygısı organizasyonun sonunu getirebiliyor. Kurum kültürü içerisinde bulunan her organizma ile güçlü olabileceği gibi, birey kültürleri bu sürecin dışında kalırsa bireyler kendisini organizasyona ait hissetmez ve bağlılık zayıflar. Bu yüzden oldukça fazla çeşitliliği bir arada belirli görevler eşliğinde kurgulamak gerekiyor.
Genellikle kurumlar bireysel performansı ön planda tutsalar da bütün performansı arttıramayacaklarını farkedemiyorlar. Her çalışanın yıldız olması gerekliliği sadecce kolay ayrışmalara yarar sağlar. Bütün performans gözetildiğinde kurum motivasyonu saağlanmış olur. Diğer türlü rekabet, haksızlık ve demotive bir organizasyonla karşı karşıya kalırsınız.
Yetki ekiplere verilir, bireylere verildiğinde yetkilerin rekabeti oluşur, ekip ruhu zehirlenir. Ayrıca gücü ekip dışından bir otoriteye vermek karmaşıklığı artıtır ve belirsizlik başlatır. Ekip merkezine güç verilirse ekip ruhu bütünlüğü sağlanır ve performans artar.
Bu yazıyı yazarken çok zorlandım. Çünkü yazıya koymam gereken o kadar çok bilgi var ki kitapta. Eğer konu ve kitap ilginizi çektiyse satın almanızı tavsiye ederim. Ben başucu kitabı olarak birçok defa okuyacağımı düşünüyorum. Karmaşıklık Dünyasında Organizasyon kitabının son bölümünde oyunlaştırma ile alakalı bilgi de eklenmiş. Bu sayede karmaşık organizasyon dönüşümü sürecinde gamification dan yararlanılması gerektiğini de belirtmiş oluyorlar.
Kitap ismi: Karmaşıklık Dünyasında Organizasyon
Yazar: Niels Pflaeging – Selçuk Alimdar
Yayınevi: Optimist
25 Mayıs 2016 düzeltmesi:
25 Mayıs Educorp Kurumsal akademiler ve gelişim zirvesinde aynı sahneyi paylaştığım Türk Telekom Akademi bünyesinde Çevik Stüdyo, Eğitim Teknolojileri ve Gelişim Destek Grup Müdürü ve bu kitabın yazarlarından biri olan Selçuk Alimdar ile kitabı imzalatma şansı yakaladım. Bir de fotoğraf ile bu anı ölümsüzleştirdik.