Dün, blogger arkadaşım Nigar Atay‘ın “Esrarengiz CV” isimli yazısını okudum. Beğendim ve düşüncelerimi eklemek için altına yorum olarak yazacakken bir anda o kelimeler kar tanesine dönüştü. O kar taneleri birikti ve önce kar topu, sonrasında da bir çığ oldu. Ben de bu büyüklükte bir yorumu yayınlamak yerine yazı şeklinde yayınlamayı tercih ettim =)
Konumuz CV
Cv de ne demek? diye dert yanarken, şu anda çalışan kesimin yüzde 80’inin (baby boomer ve x kuşağının bir kısmının cv ye gerek olmadan işe giriş yaptığını düşünerek) hayatında bir kez dahi olsa karşılaştığı hadisedir. İşyerinden Curriculum Vitae yani Özgeçmiş istenir. Fakat bu, kitap arkasındaki yazarın özgeçmişi gibi olanlardan değil. Daha profesyonel olarak tabir edilen, yetkinlik ve seviyelerinizi belirttiğiniz bir bilgilendirme yazısıdır.
İçeriğinde kişisel iletişim bilgilerinden, İş deneyimleri ve hatta yetkinliklere kadar pek çok ibareyi barındırır. Genellikle 1 sayfalık olan temel cv ler, bazen sayfalarca düzenlenmiş olabilir. Başvurulan pozisyona ve firmaya göre cv nin sayfa sayısını ayarlamanız gerekmektedir. Bunu dansa gittiğiniz partinin kıyafetine benzetebilirsiniz. Bazen pop müzik partisine gidersiniz ve salaş kıyafet tercih edersiniz. Bazen resmi bir baloda frak giymeniz gerekebilir. Hatta kostüm partisine davet edilmişsinizdir ve şatafatlı bir kurgu elbise giyebilirsiniz. Başvurduğunuz yere ve pozisyona göre de cv nizin içeriğini ayarlamanızda yarar var.
Daha detaylı nasıl cv doldurulacağı, nelerin eklenip nelerin gizli tutulacağı ve hatta cv örnekleri hakkında web ortamında yararlanabileceğiniz kaynaklar var. Hatta daha da ileri gidip, iş bulduran cv yazıları ve tavsiyeleri de var =) Benim değinmek istediğim esas konu ise Nigar arkadaşımın yazısına konu olan özenilmeyen cv ler.
İş başvurusunda kimi zaman deneyimlerin, kimi zaman eğitimin ve hatta iletişim bilgilerinin eklenmediği cv ler kullanılabiliyor. Bu cv ler işe alımcı tarafından direk eleniyor elbet. Fakat bu cv lerin özensiz doldurulması konusu beni düşündürüyor. Özensiz cv lerden ziyade, cv yi tam olarak algılamadıysa kişi böyle davranması normal. Yani cv nin ne olduğu, ne amaçla kullanılacağı ve neleri barındırması gerektiği konusunda önce kişinin ikna olması gerek. Aslında örnekleri incelese de, cv nin ana temasını anlamadıysa karşına gelen cv nin kağıt israfından farkı yok.
İK olarak nasıl yaklaşmalıyız?
Biz öncelikle çalıştığımız kurumlardaki insanlara bunları, yani en temel bilgileri verelim. Sadece cv ile de kalmayalım. İş yaşamına dair temel bilgileri seminerler yaparak iletelim. İlk işi veya bunları öğrenmeden geldiği bilmem kaçıncı iş tecrübesi olabilir. Bu bilgiler ile donatarak bir sonraki iş tecrübelerinde referansları biz olalım.
Aynı şekilde öğrenciyken de eğitim süreci boyunca bu temel bilgilerin veriliyor olması gerek. Üniversiteler ne yazık ki ezberci eğitim ve ezberlenilmiş kalıp istihdam cümleleri kullanırlar. Bu tarz daha işlevsel bilgileri veren elbette var. Ama daha fazla olmalı. Her bölüm için olmalı. Yalnızca İnsan Kaynakları yönetimi okuyan arkadaşlar bilmemeli. Bunu bütün öğrencilere anlatmak ve iş dünyası hakkında geçerli bilgileri aktarmak gerek. İnsanlar mezun olduktan sonra çok farklı bir dünyaya çoğu da hazırlıksız olarak geliyorlar. Bu sebeple yaşayarak öğrenmek zorunda kalıyorlar. Bu konuları aştıklarında belki de bazı fırsatları kaçırmış oluyorlar.
Biz insan kaynakları kimliğimizin dışında, profesyonel çalışanlarız. En büyük sorumluluğumuz başkalarının hayatlarına dokunmak ve onlara bilmeleri gereken en temel bilgileri aktarmak olmalıdır. İş dünyası profesyonelleri başka profesyonellere vesile olmalıdır.