Kuşak konusu muhtemelen bir çok kişiyi sıktı. Muhtemelen artık kuşak yazısı okumak istemiyor kimse. Bu yazı biraz farklı olsun dedim. Kendimden yola çıktım.
Kuşaklara bölmek esasında kategoricilik mantığıyla yapılmış bir hadise. Ve günümüzde oldukça popüler. Hele ki yaşını başını almış, akranları emekli olup memlekete yerleşmiş kimselerin y kuşağını anlatması sanki maçtan çıkmadan bir frikik kullanayım da öyle çıkayım mantığıdır. Sevgili boomerlar saygılar =)
Kendimden yola çıkacağımı söyledim. Peki ben bu çizelgeleye göre neyim? 84 doğumluyum demekki kılçıksız Y kuşağının bir üyesiyim. Ya değilsem? Yani ben tam olarak y hissetmiyorsam? İşte cevaplanamayan soru bu. Sorduğumda y sindir ne olacaksın başka cevabı almışlığım da vardır =)
Gerçek şu ki; ben arafta kaldım. Yani kuşaklar beni teğet geçti. Esasen ben tam olarak y değilim. X de değilim. Z için ise çok yaşlıyım. Kendimi bazı konularda test ettiğimde çok da güzel y olabilirim. Bazen de x. Garip ama gerçek olan şey herkes tamamiyle o kuşağa mensup olmayabilir. Aynı aile, Çevre, kültürel ve ekonomik şartlarda büyümemize rağmen 5 yaş küçük kardeşimle bile aramızda uçurumlar var.
Konu hedef kitle oluşturup pazarlama stratejileri oluşturmaksa eğer, y için sunulan koşullar her y için cezbedici olmayacaktır. Her kuşak kendinden sonra geleni etkileyeceği gibi, karşılıklı etkileşime de maruz kalacak. Yani ailesiyle yaşayan y den x özellikleri, çocuğuyla zamqn geçiren y den de z özellikleri bekleyebiliriz.
Bir kaç hafta önce Çağlar Çabuk tarafından davet edindiğim Damla seminerinde konu kuşakların ik tarafından algısı ve işe alımıydı. Konuşmacı Artemiz Güler buna benzer ifadelerde bulundu. Her bireyin tepkisi ortak olmayabilir. Veya bireyin yaptığı akranlarını bağlamaz. Ayrıca z kuşağına dair gözlemlerini de iletti. Herkesin korktuğu veya yanlış tahmin ettiği gibi yanlız değiller. Paylaşımcı ve ortak hareket eden bireyler olacak. Yaklaşık 1 yıl önce farklı bir konferansta dinlediğim bir konuşmacı(o bir boomer=)) z ler aramızda dolaşırken farketmeyeceğiz demişti. Yani Robinson Crusoe gibi yalnız takılacaklarını iddaa etmişti. Ama yanıldı =)
Bu vesileyle kuşaklar mevzusunda dünya görüşümü farklı bir şekilde iletmiş oldum. Kuşaklar kendi içlerinde bile değişkenliğe gebe iken nasıl olurda kocaman bir evreyi aynı standartlarda değerlendirirsin? Şahsen genellemelere de karşıyım. Geneli değerlendirmek için genellemelerden kaçınmak gerekir. Yani objektif olmak istiyorsanız önce Tüme varım tekniğini deneyin.
You might also like
4 Mins read
11 Mart 2016