Bir dönem işe alım görüşmelerinde “hiç hobiniz var mı?” diye sorulur ve genellikle karşılığında “kitap okumak, müzik dinlemek ve spor yapmak” cevapları alınırdı. Eğer gelecek cevapları iyi analiz edebilirsek, mülakatta bu soruyu sormak iyi bir şey. Nelerin hobi olarak sayılabileceğini bilmek ve belirli hobilere sahip bir adayın, nasıl bir yetkinlikte olduğunu analiz edebilmek oldukça önemlidir.
Hobileri öğrenmek için soruyu yönelttiğimiz aday eğer bizimle çalışacaksa, onun iş yetkinlikleri dışındaki motivatörlerini de öğrenmiş oluruz. Hobi, aynı zamanda kişiye belirli konularda yetkinlikler de sağlar. Oldukça geliştirici yanları da mevcuttur. İlgilendiğiniz hobinin türüne göre de analiz yapılması mümkündür. Hobiler, ruhsal ve fiziksel sağlık açısından da oldukça besleyicidir. Hayatın rutinini arkada bırakmanız ve stresten uzaklaşmanız için ideal yöntemdir. Bazı uzmanlar da günümüzün sorunu olan telefon ve ekran bağımlılığı için hobi edinmeyi öneriyorlar.
“Telefon bağımlılığı yazıma buradan ulaşabilirsiniz.”
Hobisi olan ve Hobisi olmayan
Geçmiş yıllarda bir arkadaşımla yaptığım sohbette en başarılı insanların çoğunun bir hobisi olduğunu konuşmuştuk. Yaş, iş yoğunluğu, aile gibi çeşitli önceliklere rağmen hobilerinden hiç vazgeçmeyip sürdüren insanlar hayatın her alanında başarılı oluyor. Bu, oldukça önemli bir konu. Özellikle hobilerin kendilerine ayırdığı vakitten, çeşitli yetkinliklerini geliştirmelerinden yola çıkarsak diğer insanlarla aralarından çok büyük bir fark ortaya çıkıyor. Osmanlı sultanlarının da bazı hobileri bulunurdu. Fatih Sultan Mehmed, hobi olarak çiçek yetiştiriciliği yapar, Kanuni Sultan Süleyman ise mücevher tasarlardı. 2. Abdülhamid hobi olarak ahşap işleri yapardı. Profesyonel bir marangoz kadar da ileri seviyeydi. 2. Bayezid bir hattattı. 4. Mehmed Avcıydı. O dönemin şartlarında bir hobi olarak kabul edebiliriz. 1. Mahmud ise taş işlemeleri yapardı.
Farklı ünlülerin de farklı hobilere sahip olduğunu görebiliriz. Tom Cruise, David Beckham ve Will Smith hobi olarak eskrim sporuyla uğraşıyor. Michael Jackson, Angelina Jolie, Johnie Depp, Tom Hanks gibi ünlüler de çeşitli koleksiyonlara sahipler. Aralarında en ilginç zevkleri olan kişi Iron Maiden grubunun solisti Bruce Dickinson olabilir. Ünlü Rockçı, Tank ve uçak pilotu lisanslarına sahip. Ayrıca grubun turnelerinde kullandığı “Ed Force One” isimli Boing 757 uçağın pilotu da yine kendisiydi.
Boş İşlerle Uğraşmak mı?
Hobi, kültürümüzde çok yeri olmayan bir unsur olsa da belirli milletlerde öncelik halini almıştır. Bunun birçok gerekçesi var elbet. Öncelikle ülkemizde şehirleşmenin artması yeşil alanlardan uzaklaşmak gibi koşullar belli başlı bazı hobileri engelliyor. Her hobi nakış gibi oturduğunuz koltuktan kalkmadan yapılmıyor. Her kişilik yapısına göre de farklı bir hobi edinmek gerekiyor. Bu sebeple bazı gruplar mevcut şartlarda dezavantajlı duruma düşüyor. Mesela mini bir marangoz atölyesi kurup çeşitli objeler yapmak isteseniz? Ya da çelik eritip bıçak yapmak isteseniz? Hayal bile edemediniz değil mi? Aslında bunlar da popüler hobiler arasında. Hatta bu konuda bazı ülkelerde ulusal yarışmalar ve tv programları bile düzenleniyor.
Biz hobiyi genelde kitap okuma ve müzik dinlemeye indirgediğimiz için daha derli toplu uğraşların peşindeyiz. Bizler geniş ve müstakil bahçeli evlerde yaşamadığımız için az önce saydığım türden hobiler bizler için hayal bile değil. Hobi ile rahatlayabileceğiniz dağınık çalışabileceğiniz bir alan yok. Gürültü yapabileceğiniz bir çevre de yok. Bu yüzden bizler belirli sıkıntılar sebebiyle daha eksiğiz.
Hobi, Pahalıdır!
Ayrıca, hobi edinmek pahalı bir iştir. Yani en basit hobi için bile yatırım yapmanız gerekir. Gerekli malzemeler, araçlar ve hammadde gerektiği için periyodik olarak bütçe ayarlanması gerekir. Malum ekonomik koşullar sebebiyle de bu tip yatırımları yapmak çoğu kişi için zor. Özellikle de öncelikli olarak görülmeyen “hobiler” için bu tip yatırımlar oldukça arka planda değerlendirilir. Örneğin fotoğraf çekmek istiyorsanız 5-10 bin TL arası sadece makine için para harcamanız gerekir. Çantası, tripodu, sd kartları ve yardımcı envanterleriyle birlikte en düşük 10 bin TL’yi geçiyor. Ya da farklı bir hobiden bahsedelim. Mesela dağcılık yapmak isteseniz. Basit bir hesapla sadece kıyafetler 20 bin TL tutacaktır. Bu hobiyi yerine getireceğiniz antrenman veya özel alanlara ulaşma, konaklama vs oldukça maliyetli bir hobi olarak karşımıza geliyor. Bu hobiyi ideal koşullarda kaç kişinin yapabileceğini düşünmeden edemiyorum.
Ülkemizde, özellikle de metropollerde yaşayan insanların hobiye ayıracak para ve vakit bulmaları oldukça zor. Bu geçerli bir bahane olabilir. Fakat en yoğun olduğunuz zamanlarda dahi, en düşük maliyetlerle, kısa da olsa vakit ayırabileceğiniz çeşitli hobiler edinebilirsiniz. Araştırarak veya tesadüfen karşınıza çıkan çeşitli hobileri deneyimleyin.
Peki, hobi edinmek neden önemli?
Hobi dünyası, kişiler için oldukça faydalı zaman geçirme yöntemidir. Rutinin dışına çıkmak, stresten uzaklaşmak ve hatta kendini bir miktar da olsa dış dünyadan soyutlamaktır. Ayrıca hobi olarak uğraştığınız işle alakalı belirli becerilere de sahip olursunuz. Günlük hayatta ilginiz olmasa da hobiniz sayesinde yan meslek bile öğrenme şansınız bulunuyor. Hobiler sayesinde daha önce denk gelmediğiniz topluluklara dahil olabilir, farklı kültürlerle ve kişilerle de tanışabilirsiniz.
1- Hobiler size bambaşka dünyaları tanıtır.
Mesela ben bir dönem amatör telsizcilikle ilgilenmiştim. Kısa dalga vericiyle dünyanın herhangi bir yerindeki farklı bir kişiyle görüşebiliyorsunuz. Bu inanılmaz bir durumdu benim için. Çünkü o dönemde internet yalnızca yahoo’nun arama çubuğundan ibaretti =) Hatta daha da ilginç olanı, bu alanda bana yol gösterici olan kişinin asıl mesleği yorgancılıktı. Hayatımda hiç denk gelemeyeceğim bir meslek erbabıyla (bir elinde iğne, diğerinde yorgan) tanışıp inanılmaz bir teknolojiyi nasıl kullanacağımızı konuşur ve uygulardık.
2- Hobiler size düşünemeyeceğiniz kapılar açabilir.
Bir arkadaşımız kırmızı karakter envanterine sahipti. Biz de onu belirli alanlarda geliştirebilmek için puzzle ve model maket hobisi edinmesini önerdik. Model maket konusunda oldukça ilerledi. Sergilere bile katıldı. Hatta bu sergilerden birinde ülkemizin en büyük holdinglerinden birinin başındaki insan ile tanıştı =) (Aynı hobiye sahip olduğun ve bir şekilde karşılaşabileceğin kişileri düşünsene =))
3- Hobiler size farklı bir meslek kazandırır.
Farklı bir arkadaşım, hobi olarak mum atölyesine katılıp ve bazı zamanlarında da kendince mumlar üretiyordu. Bir müddet sonra mesleğini bırakıp sadece bu alanda ilerlemeye karar verdi. Artık Mum atölyeleri hazırlıyor.
4- Hobiler size ilginç deneyimler yaşatır.
Yine bir arkadaşım (oldukça çok arkadaşım varmış =)) Airsoft isimli paintball benzeri bir hobi ile ilgileniyordu. İstanbul’da belirli periyodlarla bir araya gelip oyun oynuyorlardı. Bu sayede herkesin tanıdığı ünlü bir şarkıcıyla tanışmış ve oyun esnasında panikle onu airsoft mermileriyle yakın mesafeden normalden fazla vurmuştu =) (bu anı her yerde anlatılmamalı)
5- Hobiler size kendinizi tanıma fırsatı tanır.
Örnekler oldukça etkili. Bunlar sadece hobiler sayesinde tanışan insanları anlatıyor. Fakat tek başınıza kalabileceğiniz hobi de edinebilirsiniz. Yeter ki kendinize uyan, yapmaktan zevk aldığınız bir hobi sahibi olun. Mecbur kalmadan, ticarete dökmeden plansız bir şekilde dahi başlayabileceğiniz hobiler size oldukça fazla şey katacaktır. Her şeyden önce hobiler sayesinde kendinize vakit ayırabilirsiniz. Sadece kendiniz için bir şeylerle uğraşabilirsiniz. Günümüzde ne kendimize ne işimize veya yakınlarımıza düzgün vakit ayıramazken hobiler size altın bir kapıyı açacak anahtar sunar. Kapının ardında da sadece siz olursunuz.
Peki Benim Hobilerim?
Son olarak kendi hobilerimden de bahsedeyim. çocukluğumdan bu yana İskenderun’un Soğukoluk yaylasında yaz tatillerimi geçirdiğim için bulduğum her çam kabuğunu yontarak kendime gemi, maske ve çeşitli objeler yaparım. Pandemide oğlumla birlikte etkinlik olsun diye giriştiğim bir sulu boya resim hobisine sahip oldum. Ayrıca heykele de çok merakım vardı. Ben de bir gece yarısı evde, “bundan heykel olur” diye düşündüğüm beyaz sabun kalıbını yontarak heykel yapmaya başladım. Yıllar önce bana hediye edilen taş boyamalara denk gelip, birkaç taş boyamışlığım da oldu =) Şimdiden minik bir resim ve heykel sergisi açabilecek adede ulaştılar. Son zamanlarda ağırlık verdiğim hobilerim bunlar. Uğraşırken zaman kavramını yitirdiğim, kendimi dinlediğim, farklı bir dünyaya geçtiğim için daha da çok sevmeye başladım.
Sizler de hobinin inanılmaz gücüne ikna olduysanız hemen çeşitli örnekleri araştırıp kendinize en uygun olandan başlayabilirsiniz. Herhangi bir hobi edinmeden önce kendinizi denemeniz gerekir. Deneyimlemeden önce büyük maliyetlerle yatırım yapmayın lütfen. Örneğin yemek yapma hobisi için deneyimlemeden 6 aylık bir kursun parasını peşin ödemeyin. İlk gün vazgeçerseniz bu hobi sizden çok şey götürmüş olur =) Daha önce deneyip vazgeçenler veya herhangi bir hobiyi sürdürenler yorum eklerse sevinirim. Belki kararsız kişiler için güzel bir alternatif olur.