İş ve kariyer odaklı paylaşımların yapılabileceği sosyal bir platformdur esasında. Zihnimizde yer eden önemli paylaşım sitelerine benzer bir yapıdadır. Ama formu, iş hayatına odaklı ve alanında öncü atılımlara gebedir. Linkedin ekibiyle tanışmamız 1 yıl öncesine dayanıyor. Nisan ’13 de inDay düzenleyerek LinkedIn Türkiye organizasyon ayağını anlatmışlardı. Ayrıca çeşitli konferanslarda karşılaştıkça sohbet etme şansım olmuştu. Bu yazıda LinkedIn istatistikleri ve projeleri yerine kullanıcı bazlı bir anlatım yapacağım. 07 Haziran 2010 tarihinden itibaren aktif olarak kullanmaktayım. Bir çok kişiye eski gelebilir, fakat çok daha önceden kullanan profesyoneller de var. Yaklaşık 11 yıldır öncü olduğu piyasanın lokomotifi.
Linkedin üzerinden buradan benimle bağlantıya geçebilirsiniz.
Ali Cevat Ünsal
Sadece bir iş arama sitesi değildir. Amaç bireyin cv sini nefes alan konuma ulaştırmak ve profesyonel çevresinde bilinirliği artırmaktadır. Sosyal paylaşım sitelerinde var olan profil yapısı kişinin yalnızca iş hayatına etki eden elementlerden oluşmaktadır. LinkedIn mezun sekmesinde profiline eklediğiniz okullarda okuyan ve mezun olanların ne iş yaptıklarını görebilir ve bağlantılarınızı artırabilirsiniz. Ayrıca mezun sekmesinde bulunan LinkedIn datasından beslenen güzel bir de grafikler bulunmakta. Örneğin; Süleyman Demirel Üniversitesi Mezunları genelde hangi alanlarda kariyer yapıyor gibi.
Herkesin bir LinkedIn Hesabı olmalı
İster çalışan olun, isterseniz öğrenci ama her bağlamda iş hayatında olan her bireyin kullanması gerekiyor. Kullanmaması gerekenler, iş hayatında var olmayan ve böyle bir gayesi olmayan kişilerdir. İş çevrenizi, email deki arkadaşlarınızı bağlantı olarak ekleyebilirsiniz. Ayrıca gittiğiniz konferans, seminer ve eğitimlerde olabildiğince insanla tanışıp network (iç ağınızı) genişletebilir akşam da onlardan aldığınız kartvizitleri LinkedIn üzerinden ekleyerek bağlantınızın taze kalmasını sağlayabilirsiniz.
Ne paylaşalım?
Eğer bir şirketseniz, yaptıklarınızı paylaşın. Kariyer sayfası yapıp potansiyel çalışanlarınıza kendinizi tanıtın. Bir çalışan iş hayatında yaptıklarını paylaşmalıdır. Okuduğu makale veya işiyle ilgili argümanları paylaşmalıdır. Öğrencisin ve cv ne yazacak bir şey olmadığını düşünüyorsan, Yanılıyorsun. Öz geçmişin olmadığı yerde öz gelecek yazarsın. Profesyonel ağını genişletirsin.
Ne olursa olsun iş dışı bir şey paylaşmayın. Ayrıca bu tip paylaşımları da beğenmeyin. Çünkü beğendiğiniz paylaşımlar da sayfanızda görünmektedir. Yani facebook’ta rahatça beğenip yorum yaptığınız komik, ilginç video resim, bulmaca, gizemli sorular, aşk ve bağış paylaşımları yapmayın. Bu tip paylaşımlar sizin, bir kaç bağlantınız tarafından engellenmenize yol açar. İnsanlar onları görmek isteseydi facebook a girerdi. Bu yüzden paylaşım ve beğenileriniz de Seçici olun.
İş arayışında isen sabretmeniz gerekir. Sürekli paylaşım yaparak iş arayışında olduğunuzu duyurmayın. Şirketlerin sayfalarını takip edin. Her şirketi takip etmeye gerek yok. Tercih ettiğiniz sektöre veya beğendiğiniz şirketlere göre bir takip planlayabilirsiniz. bu sayede o şirketlerin LinkedIn üzerinden paylaştığı iş ilanlarını görebilir veya başvurabilirsiniz. Ayrıca LinkedIn iş arayanlar için özel geliştirdiği iş arayan rozeti ve evrak çantası eklentisi ile ilan veren veya vermeyi düşünen şirketler tarafından fark edilmenizi sağlıyor. Detayları buradaki linkten öğrenebilirsiniz.
Sadece paylaşım mı yapalım?
Paylaşım dışında çalıştığınız şirketlerde ki yöneticinizden tavsiye yazısı isteyebilirsiniz. Tavsiyeler sizin iş özelliklerinizi ve iş yapış tarzınızı gösterir. Yetenekler kısmı sanılanın aksine var olan yeteneklerin onaylanması anlamına gelmiyor. Yani bir kişinin yeteneği 99 kişi tarafından onaylanmışsa bu onun en iyi olduğunu göstermez. Yetenekleri herkes onaylayabilir. Bu onaylama işlemi bireyin yetenek kırıntılarını ve hedeflerini desteklemektir. Bu yüzden yetenekleri onaylamayı ihmal etmeyin.
Mobil Uygulama Hakkında
Akıllı telefonlar için geliştirilen çok kullanışlı bir uygulama mevcut. Bu sayede pc başında olmadığınızda da bildirimlerinizi görebilirsiniz. Hem Android hem de ios için uygulama mevcut. LinkedIn tam sürüm olmasa da bir çok özelliğe buradan ulaşabilirsiniz. Profilinizi ziyaret edenler, mesajlar, bağlantılarınızın ve takip ettiğiniz grupların paylaşımlarını görebilirsiniz.
Aynı Zamanda Güncel Bir Kütüphane
Pulse, Kanallar ve Kanaat önderleri vasıtasıyla güncel makale, yazı ve araştırmalara ulaşmanız çok kolay. İş adamları ve çeşitli ülkelerden iş dünyasından kişilerin açtığı konu başlıklarını görebilir, yorum yazabilirsiniz. Bu tip tartışmalara girmeniz haliyle sayfanızda sizi takip eden bağlantılarınız tarafından da görünmektedir. Bu sayede olaylara bakış açınız bağlantılarınız tarafından da farkedilmiş olur.
LinkedIn bir derya bizler de bir gemici. Bu derya da yer almak için küreği ne serbest bırakacaksın, ne de sıkı tutacaksın. Kararında kullanıp, Karlı çıkacaksın.