Kuruluşunu mayıs ayında, tanıtım toplantısını ise geçtiğimiz ay yaptığımız 4B Genç Profesyoneller Kulübünün ilk etkinliğini yaptık. 4B Akademinin kurucusu aynı zamanda Koçluk Platformu Derneği başkanı olan Sevgili Çağlar Çabuk yönderliğinde kurduğumuz kulübün etkinliklerini blogumda aktarmaya devam edeceğim.
Genç Profesyoneller olarak ilk mentor sohbetimiz Yalçın Arsan ile 5 Kasım tarihinde, Bausem in katkılarıyla Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş kampüsünde gerçekleşti. Kendisi otomotiv ve ziraat sektörlerinde kazandığı yöneticilik tecrübesini, artık kurucularından olduğu danışmanlık şirketinde uyguluyor. Özetle, yönetim danışmanlığı yapıyor.
4B GPK (Genç Profesyoneller Kulübü) nın ortaya çıkış prensiplerinden birisi olan mentorluk sohbetleri kapsamına bizi kırmayarak dahil oldu. Mentor sohbetlerimiz her ayın ilk çarşambası olarak tasarlandı. Ekibimize dahil olmak ve bu tip etkinliklerden yararlanmak isterseniz kapımız 20 / 30 yaş arası tüm çalışan profesyonellere açıktır. Aşağıdaki linkten üyelik formunu doldurursanız, size geri dönüş yaparak üyeliğinizin aktif hale getiririz.
Konumuz Liderlik
Hemen her konferansta rahatlıkla karşılaşabileceğiniz bir konu aslında. Liderlik adına çeşitli ülke ve dillerde yüzbinlerce kitap yazılmış. Ve yazılmaya da devam ediyor. Kitabın dışında makale, blog, eğitim, söyleşi örneklerine de rastlayabilirsiniz. Peki bu kadar örneğin olduğu bir konu ne kadar önemlidir ? Yani cazip olması için ne katılabilirdi ?
O gün tahmin ettiğiniz veya bildiğiniz gibi bir konu işlenmedi. Yani spesifik liderlerlikten bahsedilmedi. Ağırlıklı olarak gündem, sosyal ve siyasi olaylar ve krizlerden bahsetti Yalçın bey. Bu krizlerin ne kadar etkili olduğu ve toplumun üzerinde büyük bir baskıya sebep olduğunu aktardı. Bir anda yayılan kuş gribi, domuz gribi gibi salgın hastalıklardan, gezi olayları, wall street işgali gibi toplumsal hareketlere kadar son dönemlerde vuku bulan hadiseleri aktardı. Bu bilgileri anlatırken de hepimiz başımızı sallayarak onayadık.
Taa ki konu liderliğe gelinceye kadar yakın tarih tanıtımı gibi bir seminerdi. Liderlik tanımlaması yapmamızı istediğinde ise hepimiz ezberlenmiş olan kalıp tanımları sıraladık. Haksız mıydık ? Elbette hayır. Ama hatalı olan şey, liderlere aşırı vasıf yüklememiz. Olmayacak şeyler bile bekleniyor. Düşünün ki bir adam cesaret sergileyip büyük bir hamle yapıyor. Başardığı için kitleleri peşinden sürüklüyor. Ya da bu adam aynı hamleyi yapıyor ama başarısız oluyor veya ölüyor. O zaman da kimse onu hatırlamıyor. Unutuluyor. Demek ki lider olabilmeni sağlayan hamlede az da olsa şansa da ihtiyacın var.
Gelelim o salgın hastalıklara, maddi krizlere ve protesto hareketlerine. Şimdi günümüzde yaşayan liderleri ele alalım ve karşılaştıralım. Hangisi o olayları engelleyebildi? Salgını durdurup halkını kurtardı? Veya o toplumsal hareketi sonlandırıp modern bir müzakere ortamı sağlayabildi? Hiçbiri.
Gerçek olan liderleri baz aldığımızda, karşımıza hep cesur bir hareket çıkıyor. Nelson Mandela beyazlarla dost olup onların beyzbol takımının şapkasını giydi. Fatih Sultan Mehmed, yüzyıllarca türlü kuşatmayı kayıpsız savuşturan Konstantinopolü kuşatıp fethetti. Mustafa Kemal Atatürk, düşman ülkelerin himayesine giren padişahlığı yani rejimi değiştirdi.
Bir lidere, o vasfı yakıştırmanız için cesurca hareket etmesi ve fayda sağlaması gerekir. Sonrasında toplum o lidere farklı vasıflar da yükleyerek yüceltir. Veya liderlik vasfı olmayan bir kişiyi lider adı altında bizlere pazarlar. Algıları yönetirseniz, olmadık bir kişiyi bile lider olarak yansıtabilirsiniz.
Günümüzde liderlere ihtiyaç var mı? Öncelikle bunu sorgulamalıyız. Kuşakların değiştiği, bilgiye daha kolay ulaşılabilen günümüzde her bireyin lider yetkinliklere sahip olması kolaylaşıyor. Daha ziyade lidere pek de ihtiyaç duymuyor.
Bireylerin etkin ve yetkin lider olabilmesi ve bu donanımları temin etme uğraşında olması pek tabii bir olay. Neticede insanoğlu içgüdüsel olarak lider doğar, aykırı ve başına buyruktur. Bu güdüler, bilgi çağı ve değişen kuşakların yapısıyla da daha net ortaya çıkmaya başladı.
Lider kavramı bireyselliğe doğru evrilirken, yeni dönemde insanları yönlendirme görevi de yöndere düşmektedir. Gün, doğru yolu bilen, tecrübe ve teorik bilgiye sahip mentorların günüdür.
Genç Profesyoneller internet sitesi