STEM nedir? Farklı bilimsel disiplinlerin bir arada ve bağlantılı olarak öğrenilmesi yaklaşımıdır. STEM kelimesi Science (Fen), Technology (Teknoloji ), Engineering (Mühendislik) ve Mathematics (Matematik) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. İlk ve orta öğrenim çağlarında bu disiplinleri ayrıştırarak öğretilmesinin sakıncalı olacağı düşünüldüğü için ortaya çıkmıştır. Akademisyenler ve okulların yanı sıra çoğu ülkede STEM konusuna ağırlık verilmiştir. Hatta ABD de 2012 yılından itibaren başkanlık önderliğinde eğitimi teşvik için öğretmen ödeneği sağlanmaya başlamıştır. Ülkemizde de birçok okul tarafından uygulanmakta olan sistem bilimin daha iyi kavranması için oldukça etkilidir. Kadınların STEM kariyeri cinsiyet eşitliği konusunda çok önemlidir. Bu yüzden ayrıca desteklenmesi gerekiyor.
Kız çocukları 6 yaşındayken, hayatta neler yapıp yapamayacaklarıyla ilgili bilince varıyorlar. Bu yaşlarda erkek akranlarından daha az yetenekli oldukları kanısına varıyorlar. Kariyerinde nasıl ilerleyeceğiyle alakalı ilk temeli de bu yaşlarda oluşan bilinçle atıyorlar. Bu ilgi çeken araştırma Science dergisinde paylaşılmış.
Kadınların STEM Kariyeri Neden Düşük?
Derginin sonuçlarıyla birlikte L’Oréal tarafından yapılan araştırmalar; 16/18 yaşlarındaki öğrencilerin ortalama %55’inin bilim eğitimi almadığını ortaya çıkarmış. Öğrencilerin %40’ı bilimin kariyerlerine herhangi bir faydası olmayacağını düşünürken yaklaşık %29’luk bir kısım da bilim konusunda iyi olmadıklarını düşünüyorlarmış.
L’Oréal, gençlerin STEM’de kariyerine girmesini engelleyen algıları ortadan kaldırmaya yardımcı olmak için, kadın rol modellerini yerel okulları ziyaret etmeye teşvik etmeyi ve yeni nesil bilim insanlarına ilham vermek için ilkokul çağındaki çocuklarla konuşmayı amaçlayan yeni bir kampanya başlattı. Özellikle Kadınların STEM kariyeri adı altında özel bir destek mevcut.
L’Oréal İngiltere ve İrlanda İnsan Kaynakları Direktörü Paul Gilliam ile HR Grapevine dergisinin yaptığı “daha fazla kadını bilim kariyerine teşvik etmenin önemi” isimli röportaj:
“L’Oréal, bilimdeki kariyeri teşvik etmek ve desteklemek için uzun zamandır çabalıyor ve özellikle kadınları bu alanda kariyer yapması için cesaretlendirmeye çalışıyor. Kadınların bilim tabanlı mesleklerde yeterince temsil edilmemesi ve bu alanda önlerine çıkan engeller bizi tetikledi. Gerçek şu ki, bilimde kariyer yapmak için ihtiyaç duydukları desteği alan ve sektörden ayrılmaya karar veren yeterli sayıda kadın yok. L’Oréal İngiltere & İrlanda tarafından yaptırılan araştırmalar, kadın bilim öğrencilerinin fen konusundaki kariyerlerini endişe verici buldukları orta ve yükseköğrenim düzeyinde olanlar da dâhil olmak üzere bilimsel kariyerdeki tüm aşamalar boyunca ciddi bir sorun olarak kaldığını vurguladı. ”
Centrica tarafından yapılan araştırmalar, anket yapılan öğrencilerin yaklaşık % 33’ünün STEM kariyeri hakkında yeterli bilgi sahibi olmadığını göstermiş. Özellikle sorulduğunda, anket yapılan öğrencilerin yaklaşık yarısı STEM’de bir kadın rol modeli olmadığını belirtmişler. Cinsiyet eşitliğini göz önünde bulundurunca bu sonuç bilim adına kötü bir istatistiktir.
Kadınlar İçin Bilim
Gilliam, “Bilim, L’Oréal’in kurumsal kimliğinin çok önemli bir parçasıdır. Bu nedenle, bilim mesleklerine girmek ve hâlihazırda olanları desteklemek isteyen kadınları proaktif olarak teşvik etmek önemlidir” dedi. “Geleceğin kadın bilim insanlarını yetiştirmek, hayatta çok daha erken başlayacağına inanıyoruz. Bu nedenle, For Women in Science (Kadınlar İçin Bilim) onuncu yıldönümünü kutlamak için İngiltere hayır kurumu Education & Employers (Eğitim ve İşverenler) tarafından işletilen Geleceğin İlham programıyla bağlantı kurduk. Bu program, yeni nesil bilim insanları, ilkokul çağında hem erkeği hem de kızları bilimle ilgilenmeye teşvik ediyor.
Şirketler sosyal sorumluluk gereği, geleceğin bilim insanlarını okula teşvik etmek ve bilimsel eğitim ve kariyerin çocuk bakış açısıyla daha anlaşılır ve ulaşılabilir olması için destek olmalıdır. Biz, bilimde cinsiyet eşitliği ortamının gelişmesi için çabalıyoruz. Bu yüzden ilk hedefimiz Kadınların STEM kariyeri konusunu yaygınlaştırmak ve gelişimi gözlemlemek.
Röportaj kaynağı:
HR Grapvine
Science Magazine
Cinsiyet eşitliği konusunda yazılarım: