Çalışan kendini nerede ve ne zaman rahat hissediyorsa, orada çalışsın felsefesiyle oluşturulan çeşitli iş süreçlerini inceleyelim. Home office ve esnek çalışma şekilleri farklı yorumlanıyor. Çalışanlar farklı saat aralıklarında çalışma olarak, geç işe gelme veya erken işten çıkma gibi değerlendirebilirken, işverenler daha uzun çalışma, cumartesi ve pazar hatta bayramlarda bile çalışma olarak yorumlanabilir.
“Bu yazıya konu olan çalışma şekillerini bizzat denediğim ve halen denemeye devam ettiğim için birinci ağızdan bilgiler iletiyorum. Ayrıca bu şekillerde çalışan kişilerden aldığım geri bildirimler ve sık sorulan sorulara da yanıt veriyorum”
HomeOffice olarak adlandırılan iş yapış biçimi özellikle kalabalık şehirlerde çok popüler. Bu şekilde çalışanlar önceleri uyum ve program sorunu yaşasa da, hızla uyum sağlanır. HomeOffice sisteminden vazgeçmeler çok nadir oluyor. Bu sistemin en önemli avantajı canınızın istediği yerden çalışabiliyor olmanız. Mesela ben bir süre bu sistem ile çalışarak güzel bir deneyim yaşadım.
LPW koalisyonu
“LPW” yani 1 lap top, 1 priz ve 1 wiifi şifresi bulduğunuz her yerde çalışma şansınız oluyor. Yaratıcı ortamlarda şahane işler çıkarabiliyorsunuz. Meşhur İstanbul trafiğinde yola çıkmıyor, dilerseniz evden dilerseniz de gözünüze kestirdiğiniz bir kafede işinizi yapabiliyorsunuz. Pek çok kafe kendi bünyesinde çalışma alanları oluşturup bu tarz çalışanlara imkan tanıyor.
Hiç zorluğu yok mu?
Zorlukları da var elbet. Mesela haftalık çalışma programınızı planlayamazsanız tam bir hezimet yaşarsınız. Belirli sürede teslim etmeniz gereken bir rapor veya yazınız varsa son anda can-hıraş uğraşır ve yetiştirmeye çalışırsınız. Eğer evde çalışmak istiyorsanız da kendinize, ailenizden izole bir çalışma alanı yaratmalısınız. Yoksa sürekli dağılan dikkatiniz ve aile bireyleriyle gireceğiniz sohbetler sizi işinizden alı koyar.
Bunun önüne geçebilmek ve çalışanları uzaktan da olsa motive edebilmek için oyunlaştırma metodunu kullanmalısınız. Hem çalışanları dijital bir şekilde bir araya getirebilir hem de onların yürütecekleri projeler oluşturabilirsiniz.
Yeni Mezunlara HomeOffice sakıncalı!
Yeni mezunların böyle bir iş çıksa da rahat rahat çalışsam dediğine tanık oldum. Fakat onlara tavsiye etmiyorum. Öncelikle ofis ortamını, plaza asansör ve turnike kuyruklarını, havalandırmasız ofislerde açılan klimaları ve sıkılan deodorantları deneyimlemeliler. Gerçek bir iş dünyasından haberdar olmalılar. Belki sonraları için HomeOffice uygun olacaktır.
Esnek çalışma saatleri ne kadar esnek?
İşverenler ikiye ayrılır; Esnek çalışmanın anlamını bilenler ve suistimal edenler. Esasında toplam çalışma süresini, giriş-çıkış saatlerini ve hatta yapılan işleri uygulanabilir ölçüde esneten bir sistemdir. Fakat bazı zeki işverenler esnek kelimesini esneterek çok uzun bir çalışma süresine dönüştürebiliyorlar. Malum saat başı alınan ücret cüzi bir tutara tekabül edince de mesai zorunlu gibi bazı kurallar oluşturuyorlar. Hatta bazı kurumlarda beyaz yakalı fazla mesai ücreti alamaz gibi hurafeler bile oluşmuş.
Esnek çalışma yıldırıcı bir şekilde olduğunda çalışanların biri kaçar ikisi girer. Ne çalışan bağlılığı, ne de kurum kültürü olur. Böylesi yerler içten çürüyen meyveye benzer. Dışarıdan güzel görünür ama artık çürüktür.
Patron milletinin çok sevdiği saatlerdir. Zira işini bitirmeden çıkamayan kişi için ayrıca mesai ücreti ödenmiyorsa, patron için fazladan 2-3 puro parası kazanıldı demektir.
Ekşi Sözlük
Gerçek “Esnek Çalışma” nedir?
Mesaisi Sabah kalkınca, Akşam sıkılınca” olarak tabir edilen yerler de bu guruba girer. Ama genelde işletmeler özellikle çalışan anneler başta olmak üzere bir çok çalışanına sabah geç gelme veya akşam erken çıkma gibi uygulamalarda bulunabilirler. Bunun dışında yaz dönemlerinde cuma günleri yarım mesai yapan yerler olduğu gibi, çeşitli günlerde farklı sürelerle çalışabilme özgürlüğü tanıyan yerler de bulunuyor.
Esnek çalışma sisteminde temel başlıklar
Çekirdek-Zaman (Core-time): Günlük çalışma süresi içinde işletme tarafından belirlenen ve bütün işçilerin işyerinde bulunup çalışmak zorunda oldukları sürelerdir.
Esnek-Zaman (flexitime): Günlük iş süresinin başında ve sonunda olan ve işçilerin, bu zaman zarfında çalışıp çalışmamakta serbest oldukları sürelerdir.
İşgünü Süresi (Workday Span): İşletmenin açık olup faaliyetini devam ettirdiği günlük toplam çalışma süresidir. Esnek ve çekirdek zaman ile yemek arasını içine alan bu süre en az 8, en fazla 24 saat olabilmektedir. Buna, “Bant Genişliği (Bandwidth)” de denilmektedir.
Yasal Çalışma Süresi (Contracted Attendance Hours): Yasalarla, toplu ve bireysel iş sözleşmeleri ile belirlenen, işçilerin günlük-haftalık-aylık olarak çalıştıkları sürelerdir.