Her bireyin ihtiyacı olduğu gibi yeteneklerin de motivasyona ihtiyacı var. Bu kimi zaman projede görevlendirilen bir kilit adam, kimi zaman yedeklenmiş bir yönetici veya adayı da olabilir. Burada önemli olan motivasyonu kurum kültürüne entegresi. Ama rutinleşmeden, farklılık yaratmakta önemli. Yani kişiselleştirilebilir motivasyon yöntemleri ile bireylere bu hakkı sağlamak gerekiyor. Hak diyorum. Pek tabi motivasyon, her çalışanın hakkı olmalı. Çeşitleri kurumun yapısına ve işleyişlerine göre çeşitlendirilebilir.
Motivasyon ihtiyacı nasıl ortaya çıktı?
Sanayi devrimi ile birlikte Endüstriyel şirketlerde toplu çalışanlar arasında verimlilik testleri yapılmaktaydı. Bir kurumda aynı işi yapan iki birey arasındaki iş yapış farkı işverenin dikkatinden kaçmadı. Aynı koşullarda aynı işi yapan bireylerin farklı sonuçlar çıkarması ve aynı verimliliği ortaya koymamaları nedeniyle bir teknik geliştirme ihtiyacı duyuldu. Vasatı aşamayan çalışanları güdüleyerek onlarında verimliliklerini artırmayı hedeflerler. Bir çok deneme sonrasında toplu güdülenme işe yaramış ve verimlilik önceki duruma nazaran daha iyi seviyelere gelmiştir. Endüstriyel iş kollarında uygulanan bu teknik, şimdilerde yerini bireysel güdülemeye bırakmıştır. Bireysel güdülenme yani kişiselleştirilmiş motivasyon ile verimlilik daha üst seviyelere çekilebilmektedir.
Motivasyon Benzindir
Benzinsiz Bmw de bir, Broadway de. Motivasyon olmadan yetenek ile vasatı ayırmak çok zor. Motivasyon aynı zamanda adil bir rekabet ortamı oluşturmak için etkin bir kıvılcım. Çalışanı sorumluluklarını icra etmesi için gerekli olan dürtüdür. Performans ölçümü için gerekli verileri sağlayan enerjinin ortaya çıkması da diyebiliriz.
Einstein e=mc2 olarak ünlenen formülünde aradığı şey kuvvetin enerjisiydi. Yani itiş gücü. Her maddenin bir enerjisi var. Ve bu madde harekete geçtiğinde enerji ortaya çıkar. Biz ik cılar birer fizikçi değiliz. Ama çalışmanın itiş gücünü tespit edebiliriz. Harekete geçen bir kütleden alacağımız enerjiyi düşünerek, çalışana yükleyeceğimiz motivasyon ile alacağımız enerji benzer. Bu sebeple motivasyonun en eski, fakat en geçerli enerji ateşleyicisi olduğunu unutmamalıyız. Doğrudan çalışana dokunamadığımız durumlarda ilgili yöneticiyi buna teşvik etmeliyiz.
Nasıl ki bir ev hanımının motivasyonu balkon ve cam pervazındaki rengarenk çiçekleriyse, herkesin kendince bir motivasyon aracı ve ihtiyacı vardır. Motivasyon şekilleri gibi ihtiyaçlarda farklı olabiliyor. Kimi ortanca besler, kimi akşam Sefası kimi de güzel kokusuyla fesleğen.
Motivasyon nedir?
Bireyin hareketlerinin arkasında bulunan psikoloji dilinde güdü adı verilen güçtür. Davranışa enerji sağlayan organizmanın içindeki ve çevredeki güçler olarak tanımlanır. Motivasyon halk dilinde gaz vermek, Nlp kültüründe yapabilme azmi olarak tanımlanıyor. Her ateş kendiliğinden başlamaz. Bazen, ocaktaki gazdan alev elde edebilmek için çakmaktan kıvılcım çıkarmanız gerekiyor. Bu yüzden yöneticiler çalışanlarını bu gözle değerlendirmeli ve onları kendi hallerine bırakmamalıdır.
Motivasyonda Çeşitlilik
Bu unsurlar kuruma, sektöre, bireye ve hatta pozisyona göre değişkenlik gösteriyor. Ar.Gör. G.Nilay SERBEST yaptığı araştırmada tatmin sıralaması ile iş yerinde pozisyon farklarına istinaden motivasyon sıralaması hazırlamış.
Yönetici kadrosunda güdülenme araçları ve tatmin sıralaması;
- İşi tanımlama
- Takdir edilme
- Kendi halinde çalışma
- Sorumluluk
- Terfi
- Ücret
Öğrenci, yeni mezun veya alt pozisyon çalışanlarda Güdülenme araçları ve tatmin sıralaması;
- Yükselme olanakları
- Yüksek gelir
- Terfi etme olanakları
- İş çeşitliliği
- Bazı yeteneklerden yararlanma
- Yüksek sorumluluklar
Suyu akışına bırakırsanız sadece bahçenizi sularsınız. Ama o suya baraj yaparsanız suyun enerjisinden de faydalanırsınız. Motivasyonu kurum kültürüne ilmek ilmek işlemek için, en alttan en üst kademeye kadar bu bilinci oturtabilmek için tüm organizmanın sahiplenmesi gerekiyor.