Çalışmıyorsun ve iş arıyorsun. Veya çalıştığın işten, yöneticiden, hatta farklı sebeplerden dolayı işi değiştirmek istiyorsun. Kafan biraz karışık. Belki sinirli, belki de üzgünsün.
Öz geçmişinin üstündeki tozu sil ve güncelle. İş başvurusu yaparken iş bulma sitelerinin dışında, firmaların internet sitelerini ve İnsan Kaynakları mail adreslerini de kullan.
Çevrendekileri iş arama sürecinden haberdar et. Arkadaşlarının çalıştığı şirketleri sorgula. Ama her şeyden önemlisi hayalindeki meslek neyse tespit edip onu ara.
Önceliğin, tercih ettiğin firmalar olsun. Ama neden tercih ettiğini düşün ki firmaya CV ni gönderirken ön yazı olarak bunu da ekle. Bu şekilde bir fark yaratıp mülakat şansı elde edebilirsin.
Curriculum Vitae
Yani öz geçmişin, seni tam olarak ifade edemez. “CV ler nefes alamaz ve duyguları yoktur.” Sadece yazılabilen eğitim, sertifika, proje gibi argümanları eklersin. Ama enerjini asla. Nasıl iş yapacağını, yaratıcılığını ve heyecanını CV den paylaşamazsın. Bu yüzden mülakat çok önemlidir. Kim olduğunu kanıtlamak zorundasın.
Kimin işe alınacağına CV tek başına karar veremez. Sen istersen ve ne yapman gerektiğini bilirsen kendini işe aldırman daha kolaylaşır. İşe alım kriterleri yalnızca aday sayısını azaltmak içindir. Belirli kriterler ile adaylar seyreltilip, görüşmeye çağrılır. Bunun sonrası mülakatta kendini ispatlamak zorunda kalırsın.
Kozların elinde olması için bazı söylemen gerekenler var.
1- Pozisyonda aranan kişinin sen olduğunu
2- Şirketi ve felsefesini araştırıp, öğrendiğini
3- Kişisel bir marka olduğun gerçeğini ve nedenlerini
4- Neden işsiz olduğunu/veya neden iş değiştirmek zorunda olduğunu
5- İşe alındığın da neler katabileceğini
6- İş yerinden neler beklediğini
Görüşme için yapılan hazırlıklar tamamsa, kendinize uygun bir firma araştırması yapabilirsiniz.
Twitter hesabımda bazı notlar yazmıştım. Konuyla ilgili olduğu için buradan tekrar paylaşıyorum
#işarayanlaranot “Kariyer Planınızı” hazırlayıp mülakatta sunabilirsiniz. Geleceği gören, şirkette gelecek hedefleyen biri olarak fark edilirsin
#işarayanlaranot İş aramadan önce “Bireysel Swot Analizi” yapmayı öğrenmelisiniz. İşinize çok yarayacak.
#işarayanlaranot Yaratıcı olduğunuzu Cv nizi “Cv” Diye kaydederek gösteremezsiniz.
#işarayanlaranot Başvurduğunuz şirketi araştırmak yetmez. Sektördeki konumu ve iş yapışına yönelik yorumlarda üretmelisiniz.
#işarayanlaranot Mülakatına girdiğiniz işe alımcının blogu varsa okuyun. Lafı denk getirirseniz dikkat çekebilirsiniz.
#işarayanlaranot Mail atmayı bilin. Henüz mail atmaya yönelik bir eğitim planlanmadı. Bilmeniz yararınıza.
#işarayanlaranot Fotokopi çekmeyi öğrenin. Herkes bildiğini zanneder. Fakat fotokopi makinasının yanı müsvedde kağıtlarla doludur.