Genel yaşamda 3 türlü bilgi vardır. Pratik, teorik ve teorisi oluşmayan pratik bilgiler. Bilinenlerin aksine Teorisi oluşmayan pratik bilgiler; günü kurtarmak adına geçici uygulamalardır. Bunların teorik olarak karşılığı olmadığı gibi belirli süre sonrasında uygulanması da sona erer. Mesela şirketlerde kriz anlarında devreye sokulan bazı kararlar daha önceden planlanmamış veya öngörülmemiştir.
Ortaokulda fen öğretmenimiz, yüksek sesli ortamlarda kulaklarımızdaki basıncı azaltmak için ağzımızı da açmalıyız demişti. Tabi hamur kıvamındaki zihnim bu tip detayları atlamıyor ve her defasında deneyerek farkı görmeye çalışıyordum. Taa ki acı gerçekle karşılaşana kadar.
Bir gün F16 savaş uçağı, biz sınıfta fen dersindeyken alçak irtifa uçuş yaptı ve tam üstümüzden geçti. İşte o an sınıfın içine muhteşem derece yüksek bir uğultu doldu. Ben de herkes gibi o an öğretmenime baktım şaşkınlıkla. Ama gördüğüm şey öğretmenimizin suratını buruşturarak ağzını kapatmış olmasıydı. İşte orada benim için 2 farklı gerçeklik meydana geldi. Teori olması gerekeni, Pratik ise işine geleni yapmaktır. Bana yüksek seslerde ağzımızı da açmamız gerektiğini söyleyen öğretmenimiz, aksine kendisi aynı şeyi yapmıyordu. Bu ders zamanla bir çok kez karşıma çıktı.
“Uygulanmaya elvermeyen teori anlamsız, Teoriye dayanmayan uygulama ise kısırdır.”
Leonardo Da Vinci
Aynı olayı işyerlerinde de yaşıyoruz. Teoride olan bir şeyi pratikte farklı uyguluyoruz. Tabi bunun en önemli sebebi teorinin uygulanabilirliği. Yani basit ve kullanışlı olmayan teorik bilgiler pratikte kendine yer bulamıyor. Burada akademisyenlere büyük iş düşüyor. İş dünyası tecrübesi olan akademisyenler sayesinde oluşan fark azalıyor.
Mektepli alaylı ayrımına gelirsek eğer, daha fazla görebiliriz. Mesela ik okumuş bir öğrenci iş hayatında büyük farklılıklar ile karşılaşıyor. Yıllarını bu işe vermiş ik cılar, teoriye adeta savaş açmış, işine geleni uyguluyorlar. Bu sistemsizlik değil, aksine kendi sistemini oluşturmak.
“Teoride, teoriyle pratik arasında fark yoktur, ama pratikte vardır”
Van De Snepscheut