Marka önderi, başarılı iş adamı veya lider olarak anılan kişilerin en büyük ortak özelliği yakaladıkları ticari başarı ve kazandıkları zülkatrilyonluk paralar.
Bu başarı ve paralar tesadüfen olan şeyler değil. Altyapısı muhteşem bir dizayna sahip pazarlama mucizesi yaratarak başarı kazanılıyor. Bunun için bir lider öngörüsü ve cesareti gerek. Çoğu zaman hüsran ile sonuçlanan bu tip girişimler, nadir de olsa lider doğurur.
Mesela günümüzde en büyük lider diye anılan kişi Apple markasının kurucusu Steve Jobs tur. Nedenine gelince burası biraz ilginç. Eğer mucitliği ise o zaman tüm mucitler lider. Ticari başarısı ise tüm iş adamları lider. Yoktan bir marka yaratmak büyük bir olay. Steve Jobs u küçümsemiyorum asla. Ama abartarak da yüceltmiyorum. Elbette Lider. Ama neden Bill Gates değil? veya Zuckerberg değil ? Bir filozof edasıyla adına çeşitli etkinlikler düzenlemek, fikir adamı hüviyeti kazandırıp özlü sözlerini paylaşmak (bazıları kendine ait olmayan sözler) ve hatta hayat hikayesinin içine efsanevi anekdotlar eklemek, resminin basılı olduğu tişörtler giymek…vs
Sürekli ben diyen, başkasına göz açtırmayan ve hırsı iliklerine kadar işlemiş bir kişinin günümüzdeki lider kavramıyla uzak yakın ilişkisi yoktur. Hep birlikte hatırlayalım. Lider ben değil biz derdi. Biz yaptık derdi. Siz hiç Steve Jobs dan böyle bir kelam duydunuz mu? Steve Jobs muhteşem bir mucit ve Pazarlama dehası olabilir ama bu özellikleriyle bir lider değil.
Steve Jobs, ölümü sonrası markanın fanatiklerinin biraz maddi olarak kullanılmasıyla adına kitaplar yazıldı, seminerler düzenlendi. Lider bir girişimciydi. Büyüklerin kişisel bilgisayar tutmaz dediği bir dönemde öngörüsüyle bu işe yatırım yaptı ve kazandı. Kazandıkça kafasındaki çılgın fikirleri de gerçekleştirme fırsatı buldu. O bir mucit ve çok zeki bir iş adamıydı. Ama halk önderi olarak adlandırılabilecek bir lider değildi. Üstün yönetim stratejileriyle çalışanlarının gözünde değerlendirilebilir mi? O konuda net bir bilgim yok. Kurum içinde monarşik bir yapı hakim. Steve Jobs büyük insan. Fakat asla bir melek veya halk önderi değil. Düşünsenize, hangi halk önderi size 2500 tl ye aldığınız telefonun bir sonraki sene işe yaramadığını düşündürüp yenisini 3500 tl ye satar?
Steve Jobs talihsiz hastalığın pençesinden kurtulamayıp vefat ettiğinde, milenyumun teknoloji mucidi olarak tarihe ismini yazdırdı. Her ne kadar marka onunla birlikte anılsa bile, kimse büyük telefon kullanmayı istemez ve biz tek elle kullanabilesiniz diye küçük yapıyoruz mesajları da yerini piyasa ne istiyorsa onu üretme gayretine dönüştü. Artık markanın telefon ürünleri takip edilen değil de, yıllardır takip edildiği rakiplerini takip eder olmuştu.
Detaylı olarak incelendiğinde halk önderi kavramı yapıştırılan ticari liderin inovasyon, mucitlik ve cesaret ile bu mertebeye ulaştığını görebiliriz.
Not: Bu yazı herhangi bir ticari reklam veya pazarlama ürünü değildir. Steve Jobs liderliğine ve kendi kurumlarımızda da benzer liderlerin varlığına işaret eden bir farkındalık çalışmasıdır.