Geçtiğimiz günlerde sevgili Temel Aksoy’un listeme üzerine yazdığı bir yazıyı okumuştum. Bilgi aktarma, dikkat çekme ve algıyı kolaylaştırma adına çok güzel bir sistem. Bu yazıyı sizlerin de okumanızı tavsiye ederim. Fakat benim değineceğim konu tam olarak bu değil.
Daha önce de çeşitli konuları maddeleyerek anlatan yazılar okumuştum. Sektörümüzde ağırlıklı olarak yayınlanan yazılarda; mülakatta dikkat edilmesi gereken 10 madde, yöneticinizi 8 maddede tanıyın, iş yerinde olan 5 çalışan tipi. Genel olarak bakarsak hemen her sektörden örnek görebilirsiniz. 5 çayı için pratik 5 pasta tarifi, wordpress kullananlara en çok ilgi duyulan 15 eklenti, en çok satan 10 araba modeli gibi liste uzar gider.
Bu sıralar okuduğunuz blog yazılarının yüzde 80 inde bir liste veya maddeler serisi bulmanız mümkün. Peki gerçekten işe yarar mı? Pek tabi genel manada işe yarayanları var. Ama hepsi değil. Mesela iş bulduran 10 mülakat tavsiyesi isimli bir yazı fiyaskonun önüne geçemez. Diyeceğim o ki; bu tarz kesin ve garanti veren yazıları fal kategorisinde değerlendirin. Ne fala inanırım, ne de faldan geri kalırım.
Başarılı insanların 7 alışkanlığı, sosyal insanların 12 adımı, beynine hükmetmeni sağlayacak 15 madde, zengin koca bulmanın 6 yolu, gelmiş geçmiş en iyi 5 film gibi listelerin hepsi insanların zaafları kullanılarak üretilen listelerdir. İşe yaramazlar. Şimdi gidip kendi listenizi oluşturabilirsiniz.
Malum, yazı liste üzerine kurulu. Ben de bu yazıda terfiye giden yolları maddeler halinde listeleyeceğim.
10 Maddede Terfiyi Kazanma Taktikleri
- Pozisyonunuz gereği bir çok çalışan ile rekabet halinde olabilirsiniz. Bu sizi Yıldırmasın! Rekabette her daim önde olabilmek adına işinizi en iyi siz yapın.
- Kendi işinizin yanı sıra farklı görevleri de gerçekleştirin. Bu sayede zehir gibi olduğunuzu gösterirsiniz.
- Tüm çalışanlara eşit mesafede ve sevgi dolu olun.
- Herkesin imdadına yetişin. Soru soran olursa ilk siz yardıma koşun.
- İşinizi herkesten çok siz bilin. Bilmediğiniz kısımları, eksik konuları öğrenin. Tazeleme yapın.
- Sadece kendi departmanınıza değil tüm şirkete hakim olun. Hakimiyet mümkün temelidir. Ama monarşi anlamında değil. Sosyal anlamda herkesle alakadar olun.
- Yöneticinizin bir dediğini iki etmeyin. Ne isterse koşturun.
- Molada, yemek arasında, serviste, tuvalette ve hatta sosyal medyada dolaşan dedikoduları yöneticinize büyük iş başarmış gibi gururla anlatın.
- Baktınız ne yaparsanız yapın bir şey olmuyor. İşte o zaman işinizi değiştirin.
( dikkat! 10. Madde yok. 9 maddede terfi deseydim tabuları yıkmış olurdum.)
İşte liste hazırlamak bu kadar basit. İşe yarar mı? Belki. Her şeyden önemlisi siz kendiniz olun. Sizin kendi maddeleriniz ve prensip listeniz olsun. Listeler reçete gibidir. Reçeteler de kişiye özel. Herkes kendi reçetesini kullanırsa ve kendini tanırsa kendi yolunu bulanların başkalarının listesine ihtiyacı olmayacaktır.
Not: Bu yazı amacından sapmış, yararsız, site trafiğini artırmaya yönelik ilgi çekici başlıklarla sunulan liste yazılarına hiciv olsun diye yazılmıştır. Konunun esasını Temel Aksoy’un yazısında okuyabilirsiniz. Yazı linki; Temel Aksoy – Liste Yapmanın Dayanılmaz Cazibesi