İş dünyasında herkesin bir yöneticisi muhakkak vardır. Bazı şanssız kişilere birden fazla yönetici düşer. Ve o şanssızlık öyle bir hale gelir ki, bağlı bulunduğu yöneticiler farklı dünyaların insanıdır. Katlanılmaz gibi gözükse de, iyimser bir bakış açısıyla alt edebilirsin.
Ülkemizde Yönetici tiplerinin çok fazla olmasının temel nedeni terfilerin yetkinlik yerine atama yoluyla gerçekleşmesi. Atamadan kasıt, hatır gönül işine veya herhangi bir performans sistemine tabi olmadan ortalama seçilmesidir. Yönetim becerisi olmayan bireylerin yetkiyle karşılaştığında neler yapabilecekleri meçhuldür.
Yönetilme Tecrübesi ise, bağlı bulunduğu yöneticilerden esinlenerek kendi yetkinliğiyle harmanlamasıdır. Neticede yöneticilik, daha önce yaşadığın tecrübelere bağlıdır. Daha önceki yönetilme Tecrübesi, bireyin yönetici olduğunda aldığı kararlarda etkili olmaktadır. Bu yüzden yönetilme Tecrübesi içerisinde değerlendireceğimiz iyi ve kötü yöneticiler olmak zorundadır. Ne kadar çok çeşitli kurum ve yönetici ile çalışırsanız o kadar çok farklı iş deneyimi edinirsiniz.
Tecrübeler kimi zaman rutin kararlarda yer bulurken, bazen kaos ortamında davranışlarınızı etkiler. her yöneticiden en az bir parça deneyim alırsınız. İyi yönetici size yol gösterirken, kötü yönetici ise nelerin yapılmaması gerektiği konusunda tecrübe kazandırır. Biraz Poliyanna bakış açısı ile kötü yöneticilerin karar ve davranışlarını bu bağlamda değerlendirebiliriz.
Tecrübenin İhtiyacı
Yöneticilikten ziyade, herhangi bir yöneticiye bağlı olma zorunluluğu nedeniyle bu tecrübeye sahip olmak gerekmektedir. Hem iyisini hem de kötüsünü göreceksin ki, ikisini birbirinden ayıracaksın. Gün gelecek yönetici koltuğunda oturacaksın ve sorumluluk alanın genişleyecek, astlarına karşı tavrında, karar ve davranışlarında bu tecrübeler sizi kurtaracaktır. Bunun yanı sıra yönetilmekten geri kalmayıp yöneticin olacak. bu tecrübeleri daha pratik olarak da irdeleyip uygulayacaksın.
İyi veya kötü fark etmez. Yönetime ve yönetilmeye dair her tecrübeyi iyi analiz edip, davranışların için modelleme yapmalısın. Yetkinlik dışında olan iyi ve başarılı yönetici karakterine bu sayede yaklaşacaksın.