Eğitim ve Öğretim süreçleri birbirinden farklıdır. Farklı sistemler hazırlanabilir. Veya gayri ihtiyari tanımlamalar yapılabilir.
Daha önce eğitim sistemine ilişkin bir yazı ile eğiticinin bilgi, beceri ve tecrübesi eğitimin başarısını belirleyeceğini paylaşmıştı. Konumuz aslında eğitimde belirlenen sistemin eğitilen tarafından kabullenilmesidir.
3 bacaklı bir yapı ile tanımlamak daha doğru olacaktır. Öğrenci, öğretmen ve müfredat. 3 önemli unsur. Şimdi bunu genele yayarsak şu sonuca ulaşırız. Bireyin yaşam maratonunda yaşadığı tecrübeler, ders aldığı insanlar ve olaylara karşı bakış açısı farklılıklar yaratır. Her birey her olayı aynı koşullarda yaşayamadığı gibi kazanımları da aynı olmayacaktır.
Buradan varmak istediğim sonuca gelirsek, aynı şirkette aynı görevle istihdamını sürdüren kişiler aynı tecrübeye sahip olamazlar. Bu aynı zamanda aynı okuldan mezun olan kişilerin aynı teorik bilgi birikimine sahip olamayacağını gösterir. Yani illa boğaziçi mezunu aramanıza gerek yok. Süleyman Demirel Üniversitesinden mezun olmuş bir kişi de aynı birikimle size değer katabilir. Bakarsınız daha da iyi sonuçlar verir.
Rocky IV filmini izlemişsinizdir. Çok güzel bir film. Ki siyasi olarak da zamanlaması manidar =) Dönemin 2 büyük süper gücü ABD ve Sovyetlerin soğuk savaşına atfedilip farklı kulvarlarda başarılı olma gayesi güdülmüş. Rocky bildiğimiz güçlü italyan aygırı boksör. Rakibi ise Sovyetlerin gizli silahı Ivan Drago. Aralarında maç yapmadan önce Rocky tarihi bir karar alıyor ve antrenman şeklini değiştiriyor. Teknoloji yerine doğal koşullarda gündelik araç ve gereçleri gelişmek için kullanıyor. Bunun için de rakibi Ivan’ın memleketi Sibiryaya gidiyor. karların arasında koşuyor, at arabası çekiyor, kütük kesiyor velhasıl bu sırada Ivan da son teknoloji aletler ile gücüne güç katıyor. sonuç malum: Rocky kazanıyor. sebebine değinmek için Rocky nin antrenman kararına bakalım. O güne kadar olan tüm standartlarını unuttu. Bir boksör gelişmek için teknolojik bir spor salonuna ihtiyaç duyar algısını yıktı ve kendini doğal alanlarda geliştirmeyi seçti. Bakış açısı değişti, ve rakibini rakibinin evinde beslenerek yendi. Kendimizi geliştirmek için tek düze bir yol seçeceğimize bakış açımızı değiştirip, daha farklı argümanlardan da destek alabilmeliyiz. Bu sayede olması gerekenin bir adım önüne geçmiş oluruz. Hem dağarcığımız genişler, hem de bakış açımız. Filmi unutmuş olanlarınız için Rocky IV filminin bahsettiğim antrenman sahneleri;
Eğitim ve Öğrenmede altın kural; elindekilere güvenme, kendini geliştirmek için sürekli çabala. Bilgine güvenme, alternatif bir bilgi ile dağarcığını güncelle. Tecrübene güvenme, denk gelmediğin bir süreç sonucunda yeni tecrübelere açık ol.
Siz siz olun şirkette üniversite monotonluğunu bir kenara bırakıp yeni yerlere de fırsatlar tanıyın. Gün gelir o fırsatlar büyük balığı tutmanızı sağlar.