Zirve boyunca atılan twitlere #ik2015 Hashtagi ile ulaşabilirsiniz!
Zirvenin en önemli detaylarından ilki sahnenin konumlaması ve felsefesi olmuş. 360 derece platform ile hem bir farkındalık hem de bir kolaylık düşünülmüş. Bu platform bize çok yönlülük mesajı iletiyor. Burada ana fikir sahneye herkesin eşit uzaklıkla olması. Ben kumsal dizaynı bekliyordum ama bu sahne tam olmuş. Hatta ilk aklıma Ac/Dc nin Rock or Bust klibi geldi =)
Bir diğer detay zirvenin adı ve felsefesiydi. Sahne Senin kapsamında MCT nin tablet akademisi de devreye girdi. Ayrıca video sunumlar zirvede sahipleri tarafından paralel oturumlarda tanıtıldı.
Geçen sene iyeoka nın şiir dinletisi ile açılmıştı konferans. Bu sene Mercan dedenin performansı eşlik etti açılışa. Mercan dede tartışılmayacak bir kişi fakat 20. yıl için farklı bir müzik ruhu eşlik edebilir miydi? diye düşündüm. Zirve kapanışında da Mercan dede konseri yapıldı.
Oturumlara değinirsem, sivrilen ve olağanüstü format sahibi sunumlar izledik. Dr William Isaacs, Dinlemek konusuna değindi en başta. Hatta bir etkileşimde bulunduk hep birlikte yanımızdaki arkadaşımızla kelime kelime cümle tamamladık. Liderlerin iletişim bağı ile projelerini ileri taşıyabilecekleri ve bunun en iyi örneklerinden birinin Pixar animasyon şirketi olduğunu iletti. Dinleme çeşitleri var dedi. Kimi zaman cevap vermek için dinleriz. Kimi zaman kabul etmek için kimi zamanda itiraz. Peki gerçekten algılamak ve özümsemek için dinliyor muyuz?
Mercan dede mistik müzikleri eşliğinde Rama Mani sahneye çıktı. İlginç bir kostümü vardı. Hepimizden farklıydı. Ama farklı olan sadece kostümü değildi. Aynı zamanda gözlem ve algısı da farklıydı. 4 farklı bireyin hikayesini onların sesinden ve kıyafetinden anlattı. Farklı coğrafyalarda çok ilginç farkındalığa sahip olmayla ilgili liderleşen figürleri aktardı.
Rama Mani den 4 kelime ve 4 cümle
Farkındalık sayesinde gözümüzün önündeki fırsatlardan haberdar olabiliriz.
Bağlılık bir organizasyonun, toplumun yek vücut olup daha da güçlü olmasını sağlar.
Yaratıcılık sizi başkalarının hayatına dokunmanıza yardım edebilir.
Cesaret liderin itici gücüdür.
Brigide Schultz ve Carol Gilligan konuşmalarında ortak tema, Çeşitlilik. Bu oturumlardan sonra ilginç bir örnek ile karşılaşınca çeşitlilik konusunun ne kadar hassas olduğunu anlayabiliyorsunuz. Kadın erkek ayrımı veya çok uluslu kurumlardaki farklı coğrafik ayrımları aktardı. Carol Gilligan, Truva savaşından bu yana “kadının yeri” bugün de aynı halde.
Celia de Anca, kısaca farklı olmak ve farklılıkların gücünü biriktirmekten bahsetti. Gelişmek için yalnız, katkı sağlamak için ise başkalarıyla olmanız gerek. Yani her bireyin topluma ihtiyacı vardır. Her toplumda belirli kimlikler yer alır. Her birey doğumundan itibaren bir kimlik yüklemesine maruz kalır ve büyüdükçe kendi şekillendirir kimliğini. Kimlikler bireylere yapışan ve kısıtlayan bir şeydir. Kimliği anlamlandırmak ve genişletmek gerek. Evrim ilerledikçe katman katman gelişiyor ve değişiyoruz. Hem kendimiz olmalıyız, hem de toplumun bir parçası. Kimlik burada evriliyor.
Howard Wallack, İk uluslararası bir vizyona sahip olmalı. Hepimiz global vatandaşız. Kullandığımız şeyler farklı ülkelerden, çalıştığımız kurumlar da. Bu sebeple Global bakış açısı geliştirmeliyiz. İk temel becerileri birer tekerlektir. Her hangi biri yoksa yalpalarsınız. Küresel becerilerinizi sürekli geliştirmek zorundasınız. Boş verdiğiniz sürece körelirsiniz. Küresel bir oyuncu olsanız da gittiğiniz ülkeye göre esneyin. Benim de her zaman dediğim gibi Yerelleşin! İnsanların ritüellerine önem gösterin, saygı duyun.
Jti dan Ece Sueren Ok ile Mehmet Namık Aydın sahnede kişisel farkındalıktan bahsettiler. Burada örnek can alıcıydı. Oksijen insanoğlu tarafından 240 yıl önce tespit edildi, ve bir element olarak literatüre alındı. Peki binlerce yıl insanoğlu oksijeni kullanmıyor muydu? İşte buradaki mesaj Birey kendi yetkinlik ve hedeflerinin farkına geç varabilir. Ama bulduğunda hayatı buna göre şekillenir.
İnsan kaynaklarının en seksi bölümü yetenek yönetimidir. Diğer kısımları yapmayayım sadece bunu yapayım demek olmuyor. İk yı seviyorsanız her birimini de konuya dahil edeceksiniz.
Bir Kahraman. Bir gönül elçisi. Mehmet Kızıltaş yine muhteşem bir sunum hazırlamıştı bizlere. Önce kimse salonda olduğunu fark edemedi. Engelleri yüzünden binlerce insanımız fark edilemiyordu. Bizlere hayatında hiç engelli projelerine destek olmamış kişiler ellerini kaldırsın dedi. O eller havada bir o kadar ağırlaştı. Geçen sene Süpermen olarak karşımızda olan kahramanımız bu sene Don Kişot oldu ve ön yargılarla, adaletsizlikle ve eşitsizlikle savaştı. Teşekkürler Mehmet Kızıltaş.
Sahne Senin
MCT, tablet akademi kapsamında video sunum hazırlayanları sahneye, sunumlarını anlatmaya çıkardı. Hazırlanan online akademi konsepti ve sunumlar hakkında detayları aktardılar. Blogger olarak kendi içimizden 2 arkadaşımızının da orada olması bizim için çok önemliydi. Müge Arslan Ters Yüz öğrenme sistemi hakkında bir video sunum hazırlamış. Öğrenme metoduyla ilgili az bilinen konuya açıklık getirmiş. Zuhal Aslan ise blog yazma konusunda bir sunum hazırlamış. Burada blog düşüncesi olanlara seslenip ilham olmuş.
Veee Tanyer Sönmezer
Şimdi bu sunumu nasıl anlatayım? İzlerken hep aklımda bunu nasıl anlatacağım diye düşündüm. Platformun ortasında bir masa ve etrafında çalışanlar bir toplantı eşiğindeler. Yöneticileri hakkında konuşuyorlar. Bir tiyatral giriş… Sahnenin yanında mini bir orkestra. Sonra baştan sona kamuflajlı bir kişi geliyor sahneye. Parkasını çıkarıyor ve işte o… Karşımızda Tanyer Sönmezer. Liderler bulunmadıkları ortamda yaratılan mitleri ile anılırlar. Bazen kendilerinin dahi haberleri olmadan gelişir bu mitler. Bazen liderin söylediği söz ile gelişen söz birbiri ile alakasız olabilir. Ayrıca sunumunda Atatürk de vardı, Müzeyyen Senar da. Çok ilginç bir sunumdu. Fakat yazarak anlatılamayan duyguları da barındıran bir içerik barındırıyordu. Hatta sunum sonunda 20. yıl anısına Mct ekibiyle sahnenin ortasında halay çektiler.
İçerik ve felsefe olarak dolu dolu olan zirvede biraz durgunluk vardı diye düşünüyorum. Fakat değinmeden geçmeyeceğim. İlk defa kendi firmamın (Infinity Teknoloji) standının olduğu bir zirve geçirdim. Nice konferanslarda kendi firmam ile bulunmak ümidiyle.
Her zirve sonunda olduğu gibi bir sonraki senenin de teması tanıtıldı. 17-18 Şubat 2016 tarihlerinde gerçekleşecek olan İnsan Kaynakları Zirvesi’nin konsepti: SMART SIMPLICITY
Davetleri ve samimiyetleri için özellikle Alper Utku, Didem Tekay, Mehmet Özel ve Tanyer Sönmezer, Stantlarında vakit geçirdiğim firmalara, Tanıştığım, Etkileşimde bulunduğum onlarca (sayı daha fazla olabilir) insana fırsat yarattığın için teşekkürler MCT ailesi.