Çalışma hayatımızı hiç sorguladık mı? Çalışma amacımız sadece para mı? Yoksa bir yıl çalışıp 2 hafta tatil mi? Öyle ya, her beyaz yakalı 1 yıl boyunca çalışma masasında eski tatil fotoğraflarına bakarak hayallere dalar. Kimisi çok öncelerden kararını verir nerede tatil yapacağına. Kimisi memlekete gider, kimisi kızgın kumlardan serin sulara. tatil bir ara ise neden amacımız tatilmiş gibi davranırız. Yani büyük tatil maliyetlerini karşılamak için diğer yaşam standartlarımızı ayarlarız. Belki de bir tesellidir. Kim bilir?
Her bireyin ve her yaşın ayrı bir gayesi var. Bir çok gayeyi gerçekleştirmek için çalışmak gerek. Öncelikle çalışmadan olmaz. Bunu bilmemize rağmen herkesin çalışmama hayali vardır. Unutma tembel beyaz yakalı! Garfield sadece bir çizgi film ve o aslında bir kedi. Öyle bir rüyan var ise hemen uyan. Eğer aile Yadigarı bir servetin yoksa (ki hazıra dağ dayanamaz) çalışmaya mecbursun.
Çalışma Şekilleri
Her bireyin farklı koşullarda da olsa bir çalışma ritüeli vardır. Kimi memur gibi 5 gün, kimi 6 gün çalışır. Kimi evden kimi de proje bazlı geçici olarak daldan dala çalışır. Çalışmak bir yandan maddi gelir bir yandan da sosyal bir olgu. Her anlamda bir gereklilik.
Çalışmanın başlıca getirileri;
- Maddi gelir
- Manevi huzur
- Bireysel gelişim
- Sosyal çevre
- Aidiyet duygusu
- Değerli zaman
Para, Para, Para
Peki kendimize soruyor muyuz? Neden çalışıyorum diye. İlk akla gelen cevap para için. Peki parayı ne için istiyorum diye sorduğumuzda cevap ne oluyor? Burada bir ayrışma söz konusu. Kimisi bir idealini gerçekleştirmek için paraya ihtiyaç duyar. Ev, araba gibi. Kimisi kendi adına bir girişim için ihtiyaç duyar. Kimisi de rahat bir hayat ve yüksek yaşam kalitesi. Velhasıl bu konuyu düşününce cevaplayamadığımız sorular ile karşı karşıya kalırız. Yani 3 yıl sonra, 5 yıl sonra gibi süreçleri düşündüğümüzde kuşkularımız çıkar meydana.
Yani biz gerçekten ne için çalışıyoruz sorusunun cevabı esasında net değil. Belki işin başında belliydi. Ki bu yüzden gerekli eğitimleri alıp Üniversiteye gittik. Planladığımız sektörde işe girip üç aşağı, beş yukarı kariyer haritası çizdik.
Plana Uyuyor muyuz?
Peki her şey Planladığımız gibi mi gitti? Elbette Hayır. Sürekli gelişen zihnimiz ve tecrübelerimiz bizlere yeni planlar hazırlayıp çalışma gayemizi değiştirdi. Bir zaman geldi ve biz neden çalıştığımız sorusuna yuvarlak cevaplar vermeye başladık. Hep bir ağızdan; iyi bir gelecek için çok para kazanmam gerek dedik. Kazandığımız paranın bizlere vereceği huzuru görmezden geldik. Unuttuk veya bilinçaltına attık.
Ne olursa olsun çalışmaya mecburuz. Ne için çalıştığımızı, neye yatırım yaptığımızı unutmadan, sırf fazla para kazanmak uğruna ideallerimizden vazgeçmemeyi bilmeliyiz. Hedefimiz geleceğimiz, Gelişen dünyaya ayak uyduran ve güncelliği korunan gelecek planlarımız.