#LeadYourLife
Daha öncesinde izlediğim bir filmi farklı bakış açısıyla tekrar izleme fırsatım oldu. Öncelikle film sitelerinde yapılan bir yorumu paylaşmak istiyorum; “Dünyanın en kaliteli okul filmlerindendir kanımca. Baskıcı bir okula içlerinden gelen bir öğretmenin (Robin Williams) darbesi ve gençlerin bu öğretmenle tanıştıktan sonra hayata, ailelerine, geleceklerine bakışlarının değişmesi işleniyor filmde.” Yorumda belirtilen kısa bir özet aslında. Filme dair en büyük akılda kalan öğreti ise; Bireyin kendini bulması ve çevresindeki mıknatıs çekimine en az maruz kalmak. Koçluk öğretisinde kendin olmak, kendi değerlerini bilmek olarak geçmektedir.
Filmden kısaca bahsetmek gerekirse; Hikaye, ülkenin önemli kolejlerinden birinde geçiyor. Bu kolejden birincilikle mezun olan ve çok önemli yerlere gidebilecek kalibrede olmasına rağmen kendi okulunda öğretmenliği tercih eden bir edebiyatçıdan bahsediliyor. Okul aşırı disiplinli bir yapıya sahip. Bireyin öz iradesi yerine okulun prestiji ve bağışçı ailelerin istekleri göz önünde tutulan, öğrencilerin deyimiyle bir cehennem. Burada ortak düşünce; öğrenci kendi fikrini geliştiremez. ailesi ve öğretmenleri ne diyorsa o olur. Çünkü okulun prestiji bunu gerektirir.
Edebiyatçımız Keating, bu cehennemden başkalarının isteği ile bir şeyler yapmış ve oradaki öğrencilere bunun aksine kendin olmak isimli aşıyı yapmak için geri gelmiş bir süper kahramandır. Keating okulun öğretilerine inat, kendi öğretilerini hiç bir zorlama olmadan öğrencilerine aşılar. Aslında öğrenciler dört duvar arasına sıkışmış kimliklerini Keating in gösterdiği kapı aralığı sayesinde dışarı çıkarmaya başlar. Burada Koçluk becerilerinden keşif kullanılıyor.
Film, ağırlıklı olarak koçluk yapan öğretmenin hayata dair öğretileriyle doludur Bu öğretilerin başında Kendin olmak, Anı yaşamak, İnsani duyguları ve coşkuları fark etmek, Kendini önemsemektir. Hatta bir replikte “Kendi sesinizi duymaya çalışın. Ne kadar geç farkederseniz o kadar zor olur.” diyor. Buradaki anlam, Kendi hayatının direksiyonuna geç. Hayatını kurgula. Yaşadığın her anı istediğin veya ihtiyaç duyduğun için yaşa. Kendi sesini özgür bırak. Düşüncelerin özgürce sana yol göstersin.
İnsanlar yaşamlarında o kadar çok çevresel baskı ve isteklerle karşılaşırlar ki, kendi sesini duymakta güçlük çekerler. Kendilerini unuturlar. Bir zaman sonra başkaları için yaşarlar. Güçlü olmak için kendin ol. Kendini tanı ve onu geliştir. Unutma hayatında bir araba ve bir direksiyon var. Bu yolculukta direksiyondaki kişi sen olmalısın.
Carpe Diem
Yani anı yaşa. Sadece geçmişe veya geleceğ takılı kalarak bulunduğun zamanı kirletme. Anın keyfini çıkar. Gelecek bugünden yaptığın yatırımlarla başlar.
ICF Pazarlama ekibinden profesyonel koç Deniz Hüsrev koçluk gözüyle filmi izlediğinde ortaya çıkan sorular ve Keating’in öğretileri;
- Özgün benliğimizi ortaya koyarak hayatı tasarlamayı salık veren bir film.
- “Günü yakala” öğüdünün sıklıkla tekrarlandığı filmde öğrenciler, hayallerinin peşinden koşmaya başlıyorlar. Cesaretin sınırını zorlamanın, korkulara rağmen denemenin, bazen elde edilen sonuçtan bağımsız bir şekilde kişiye kattığı özgüveni görüyoruz.
- Keating hem öğrencilerinin bireysel olarak, hem de sınıfın bir takım olarak duygu alanını okuma konusunda çok başarılı bir öğretmen. Sezgilerini kullanarak endişe içindeki öğrencisinin potansiyelini ortaya çıkarması, “an”da olması ve hayatı doğaçlayabilmesi için onu teşvik ediyor: “Hata yapmaktan korkma, saçmala, yanlış yap!”, “Düşünme, sadece aklına geleni söyle.”
- Film bize koçlukla da sıklıkla sorulan şu soruları sordurtuyor:
- “Hayatınızda karşılaştığınız çatışmalara, almaya çalıştığınız zor kararlara başka bir açıdan baktığınızda neler mümkün?”
- Hayallerinizi gerçekleştirmenin ve zor olan şeyi yapmanın sizin için bedeli ne? Bunun size getirisi ne? Bu soruları sorarak ve hayalinizin, tutkunuzun peşinden koşmayı seçerseniz neler farklı olur?
- Bir lider her zaman “Beni takip edin, arkamdan gelin” demez. Güç de olsa bazen ekibindeki bireylerin kendi içlerindeki potansiyeli açığa çıkarmak için onları teşvik eder, onlara alan açar.”
- Kendi duruşunuzu, hayatta kendi yürüyüşünüzü, ilerleyişinizi bulun ve hayatınızı kendiniz tasarlayın! Dışarıdan gelen baskıcı seslere rağmen, değerlerinizin arkasında sağlam bir şekilde durun.